Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Beroving van huifkar
Een huifkar wordt beroofd door een bende van zeker veertien struikrovers. Heel in de verte nemen de begeleiders de vlucht, de man op de brug wordt doodgeschoten en de edele dame rechts op de voorgrond van haar kleren wordt beroofd. Een dienstmeisje zit met een kind in het gras, terwijl ze het angstzwwt van haar voorhoofd veegt. Een ander dienstmeisje krijgt een schop van een rover. Een vrouw probeert haar echtgenoot van de dood te redden van een doodsteek. Links bekijken twee rovers de buit, die bestaat uit kleren en een kist met geld en misschien wel juwelen. Daarachter worden twee voorname mannen geboeid afgevoerd. Daar gaan de boeven nog losgeld voor vragen.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Beroving van huifkar