Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Aanval op reizigers
Rechtsboven heeft Sebastiaen Vrancx als waarschuwing aan de rovers een galg en rad geschilderd. Aan de galg bungelt een boef. Op de voorgrond wordt een huifkar beroofd door een bende soldaten. De voerman ligt dood op de grond, terwijl een passagier door de man op het witte paard met bruine vlekken wordt bedreigd. Rechts van de huifkar gaat een boer met een kar vol tonnen en zakken als een haas ervandoor.Twee begeleiders verdedigen de huifkar. De voorste schiet een rover dood, maar waarschijnlijjk worden ze daarna beide getroffen door de kogels uit de musketten. Twee begeleiders zijn op de vlucht geslagen en drie boerenkarren rijden hard weg.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Aanval op reizigers