Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Beroving buiten het dorp
Dit schilderij komt uit de studio van Vrancx. Het is een bizarre voorstelling. In het dorp is brand gesticht en uit het dorp vlucht een ruiter op een dier met een hele lange nek. Achter de kar loopt een beer en daarvoor een dier dat op een ree lijkt. Op de kar liggen vreemde voorwerpen. Op de voorgrond slaat een man een dwerg en een harlekijn figuur met een dorsvlegel. Het lijkt erop dat een groep artiesten wordt aangevallen. Van uit de verte komen rechts gewapende mannen aanlopen. Op de voorgrond wordt een man gekeeld en een andere wordt doodgestoken. Bij haar val op de grond is de rok van de vrouw omhooggeschoven en zijn haar billen te zien.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastian Vrancx op Wikipedia
Beroving buiten dorp