Sebastiaen Vrancx (1573-1647) Ruiters overvallen een karavaan
Een legereenhuid bestaande uit geharnaste ruiters en infanterie vallen een konvooi huifkarren aan. Aan dit schilderij hebben Sebastiaen Vrancx en Jan Brueghel de Jongere samen gewerkt. In de verte vluchten passagiers van de huifkarren het bos in. Het is ook mogelijk, dat het konvooi een vijandelijke legereenheid is, die in een hinderlaag is gelopen.
 
Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) (Antwerpen, 22 januari 1573 - aldaar, 19 mei 1647) was een Vlaamse barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.
Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest gekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.
 
Bronnen:
Sebastiaen Vrancx op Wikipedia
Ruiters overvallen een karavaan met reizigers
ABCGallery Olga's Gallery
Overval op een konvooi