Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Cornelis Elandts (1641-1687)
Prentkunstenaar, cartograaf, schilder, tekenaar. Geboren: 1641, Den Haag. Gestorven: 3 maart 1687, Den Haag. Plaats en periode van werkzaamheid: Den Haag, van 1663 tot 1670. Werken in Haags Historisch Museum.
Zicht op Schevelinge 1570
In 1664 maakte Cornelis Elandts in opdracht van de Haagse bestuurders een kopie van een schilderij van een onbekende kunstenaar, dat in de Oude Kerk van Scheveningen hing. Het schilderij gaf een beeld van Scheveningen, toen nog Schevelinge of Schevelinck genoemd, van vóór de Allerheiligenvloed op 1 november 1570. De weg naar Den Haag was toen nog een zandweg door de duinen en Scheveningen dicht tegen het strand aan gebouwd. Zonder bescherming van duinen. De kustwering bestond uit houten palen, die niet bestand bleken tegen de verschrikkelijke storm. (Bron: Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Zicht op Scheveningen 1570
Gerrit van Giessen (1692-1750) maakte in 1730 een gravure van het schilderij van Cornelis Elandts. Op de ets is duidelijk de zeewering te zien, die bestond uit houten palen. Die boden geen bescherming voor de Allerheiligenvloed. 128 huizen werden door de storm in 1570 weggespoeld en schepen dreven door het dorp. (Coll. Haags Gemeentearchief). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
zicht op Scheveningen 1668
Na de Allerheiligenvloed van 1 november 1570 gaf de kust van Scheveningen een heel andere aanblik. Scheveningen vanaf de zeezijde gezien met op de voorgrond een vissersboot en diverse mensen op het strand. Een man op paard geheel rechts. Iets uit het midden richting de horizon is de Scheveningse kerk te zien met de Scheveningse weg richting Den Haag centrum. Aan de horizon zijn enkele kerken en huizen te zien. Vermoedelijk Cornelis Elandts, 1668. De ets laat goed zien hoeveel huizen waren weggespoeld, maar in de honderd jaar na de storm waren de duinen blijkbaar wee aangegroeid en beschermden het overgebleven Scheveningen. Links voor de 'Oude Kerk' is op het duin het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh dat in 1662 voor Cornelis van Soetens werd gebouwd. Rechts op het duin werd in 1665 een huis gebouwd voor Johan van Swieten, die er een logement exploiteerde. In 1672 kreeg de schout en herbergier Dirck van den Houck het in eigendom en gaf het de naam 'Heerenlogement'. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Zicht op Scheveningen 1730
Een onbekende tekenaar maakte in 1730 een tekening van Scheveningen, met links op het duin het zomerhuis 'Nieuw-Soetenburgh" en rechts het 'Heerenlogement' Opvallend is rechts van het 'Heerenlogement' de inham in de duinen. (Bron: Geheugenvannederland.nl). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Plattegrond Scheveningen 1712
Op een plattegrond van Scheveningen uit 1712 staat ook een inham getekend, die Schuitegat wordt genoemd.
Onderaan in het midden is de aansluiting te zien van de Oude Scheveningsche Weg en de Keizerstraat. De kustlijn bij Scheveningen veranderde voortdurend door afslag bij stormen en aangroei van de duinen in de loop van tientallen jaren. (Bron: Mapy.mzk.cz).
Zeestraat 1681
De Zeestraat ofwel de Oude Scheveninsche Weg, door Cornelis Elandts getekend in 1681. Een prachtige kaarsrechte weg met beplanting van bomen aan beide kanten van de verharde weg. Links en rechts dijklichamen om het onderstuiven van de weg tegen te houden. Aan het begin, ter hoogte van het huidige Vredespaleis de tolpoort en het tolhuis. De Zeestraat werd in 1664/1665 aangelegd naar een ontwerp van Constantijn Huijgens. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Cornelis Elandts
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004
Gezicht op Scheveningen vóór 1570
Gezicht op Scheveningen vanaf zee
Ets van Schevelinge van Gerrit van Giessen
Kaart 1712
Scheveningse Zeestraat
Geschiedenis van Scheveningen door J.C. Vermaas
Hfdst. III: Hoe zag Scheveningen er oudtijds uit en hoe heeft het zich ontwikkeld in de loop der eeuwen?