Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Adriaen van Nieulandt (1587-1658)
Adriaen van Nieulandt (Nieulandt, Nieuwelandt, Nieuwlandt, Nieulant, Nieuweland) (Antwerpen, ca. 1586, Amsterdam, begraven op 7 juli 1658), ook Adriaen van Nieulandt de Jonge genoemd ter onderscheid met zijn gelijknamige vader, was een Amsterdamse kunstschilder, tekenaar, prentkunstenaar, decoratieschilder en kunsthandelaar van Vlaamse afkomst. Van Nieulandt was voornamelijk actief in Amsterdam, maar ook in zijn geboortestad Antwerpen. Hij was werkzaam in een reeks genres, waaronder historiestukken, portretten, landschappen en stillevens. (Bron: Wikipedia.org)
Maurits (1567-1625) en Frederik Hendrik (1584-1647), prinsen van Oranje, op het strand van Scheveningen. De jongere edelman links is prins Frederik Hendrik en de oudere rechts prins Maurits. Rechts een door prins Maurits gefokt zilvergrijs gevlekt 'oorlogspaard' ofwel een War Horse in de 80-tig jarige oorlog. Het schilderij moet vóór 1625 zijn gemaakt, waarschijnlijk rond 1620. Helaas is het schilderij beschadigd. (Coll. Museum Mauritshuis Den Haag). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Een met de computer bijgewerkte versie van het schilderij. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Twee Scheveningse vissers laten Prins Frederik Hendrik en prins Maurits hun vangst zien. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
De ster op het schilderij is het grijs gevlekte paard. Maurits was een groot paardenliefhebber. Vrijwel dagelijks, als hij in Den Haag was, trok hij erop uit om zijn stoeterij te bewonderen, en om zich te bemoeien met het africhten en fokken van de dieren. Regelmatig bezocht hij ook paardenmarkten om de stoeterij op peil te houden. (Bron: Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Maurits, prins van Oranje (1567-1625) en de 'stadhouder' van de Verenigde Provinciën, was zeer succesvol als de commandant van de strijdkrachten van van de republiek. Na zijn dood in 1625 sleepte de oorlog met Spanje zich nog twee decennia voort, maar de koers die hij had uitgezet was beslissend voor uiteindelijk bereiken van onafhankelijkheid. Maurits is afgebeeld in een veld in een soort van "dubbelportret" met een groot grijs gevlekt oorlogspaard, dat hij traint. Maurits stond bekend als een fokker van paarden voor de strijd en wordt vaak afgebeeld met dit paard. Het kan de nakomeling van een prijswinnend Spaans paard zijn (een ras bekend sinds de oudheid), gevangen genomen door de troepen van Maurits van de Spaanse Habsburgerse bevelhebber aartshertog Albrecht, gefokt met een zwaardere Noord-Europees oorlogspaard. (Coll. The Walters Art Museum, Baltimore, Maryland, USA). . (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Het lijkt erop dat het paard op het strand van Scheveningen en in het landschap hetzelfde paard is. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Maurits (1567-1625), prins van Oranje, in de slag bij Nieuwpoort (1600). Henri Ambrosius Pacx (1603ñna 1658). Het witte paard van prins Maurits is hier geschilderd met zwarte benen (Coll. Instituut Collectie Nederland) (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Een Spaans oorlogspaard, een voorloper van de moderne Lusitano geschilderd door Jacob de Gheyn II (ca. 1565-1629) in 1603. Een witte Spaanse strijdhengst, buitgemaakt door Lodewijk Günther van Nassau op aartshertog Albertus van Oostenrijk tijdens de Slag bij Nieuwpoort in 1600 en geschonken aan prins Maurits. Het paard wordt door een stalknecht geleid en is bijna levensgroot weergegeven. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Slag bij Nieuwpoort door Pauwels van Hillegaert. (1633-1635). Prins Maurits in wapenrusting gezeten op de witte strijdhengst die gevangen genomen was bij de strijd en aan hem geschonken na de overwinning in de Slag bij Nieuwpoort. Op de achtergrond het optrekken van de legers. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Frederik Hendrik en Ernst Casimir bij het beleg van Den Bosch, Pauwels van Hillegaert, ca. 1629 - ca. 1635. Triomfantelijk zitten prins Frederik Hendrik en zijn neef graaf Ernst Casimir op hun paarden voor Den Bosch. Frederik Hendrik wijst met zijn commandostok op de belegerde stad die stormenderhand wordt ingenomen. Frederik Hendriks bijnaam was niet voor niets ëde stedendwingerí. Hij veroverde een reeks steden op de Spanjaarden. Den Bosch was in 1629 een van de belangrijkste. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Prins Frederik Hendrik te paard voor de vesting 's-Hertogenbosch, 1629. Op de achtergrond de palissaden van de belegeraars en een profiel van de stad, 1629, Pauwels van Hillegaert, ca. 1632 - ca. 1635. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
Aquarel van een Percheron paard door Ton van der Weerden. Het huidige Franse Percheron trekpaard lijkt op het paard, dat rond 1620 prins Maurits van Oranje naar het strand van Scheveningen bracht. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding).
 
Bronnen:
Adriaen van Nieulandt op Wikipedia
De prinsen van Oranje op het Scheveningse strand
Prins Maurits met zijn paard en stalknecht
Maurits (1567-1625), prins van Oranje, in de slag bij Nieuwpoort
Jacob of Jacques de Gheyn II op Wikipedia
Een Spaans oorlogspaard
Pauwels Hillegaert op Wikipedia
Slag bij Nieuwpoort
Slag bij Den Bosch
Prins Frederik Hendrik te paard