Jacob Matham (Haarlem, 1571 - aldaar, 1631)
Een gestrande potvis op een ets uit 1602 van Jacob Matham (Haarlem 1571ó1631 Haarlem).
De gestrande potvis op het strand van Beverwijk: de walvis, met de kop naar links en met een touw rond zijn staart, wordt omringd door figuurtjes en er is een kampement bij de duinen; een hond staat op de rug van de walvis en een jongen kruipt in de gapende bek, terwijl twee mannen het geslachtsdeel opmeten; op de voorgrond benaderd een verkoper van etenswaren een modieus gekleed stel. 1601. Waarschijnlijk heeft Jacob Matham inspiratie opgedaan bij de gravure van Jan Pietersz. Saenredam, hier onder. (Coll. British Museum, London)
 
Jacob Matham (Haarlem, 1571 - aldaar, 1631) was een Nederlands kopersnijder. Hij was een leerling van Hendrick Goltzius, die tevens zijn stiefvader was.
Van 1593 tot 1597 verbleef Matham in Italië om in 1598 terug naar Haarlem te keren. In 1600 werd hij lid van het gilde. Hoewel hij met Jacob Muller in de eerste groep der Rubens-graveurs geplaatst kan worden, graveerde Matham slechts één prent naar Rubens. Matham kan worden geplaatst in de groep der Hollandse plaatsnijders die naar oertypen van meesters werkten. Hij was de vader van Adriaen en Dirk Matham. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jacob Matham op Wikipedia
Een gestrande potvis van Jacob Mathan