Terug naar Startpagina
Strandschilders 1600 - 1700
Anoniem
Hendrick van Anthonissen
Hendrick Avercamp
Floris Balthasars
Cornelis Beelt
Jan Beerstraten
Sybrand van Beest
Balthasar van Berckenrode
Jan de Bisschop
Pieter Bout
Jan van Call
Adriaen Coenen
Adriaen Collaert
Albert Cuyp
Benjamin Gerritsz Cuyp
Willem van Diest
Hendrick Dubbels
Cornelis Elandts
Jacob Esselens
Nicolaes van Geelkercken
Jacques de Gheyn II
Hendrick Goltzius
Jan van Goyen
Joris van der Haagen
Thomas Heeremans
Maerten Fransz. van der Hulst
Ludolf de Jongh
Adriaen van de Kabel
Jan van Kessel
Willem Kool
Paulus Lesire
Johannes Lingelbach
Johannes van Londerseel
Hendrick de Meijer
Klaes Molenaer
Adriaen van Nieulandt
Marcus en Wilem Ormea
Isaac van Ostade
Pièrre Philippe
Edgar Lievensz. van der Poel
Jan Porcellis
Hendrick Cornelisz. Pot
Salomon Rombouts
Salomon Ruysdael
Paulus Schut
Johan van Swieten
Adriaen van de Velde
Esaias van de Velde
Willem van de Velde (de Oude)
Willem van de Velde (de Jonge)
Adriaen van der Venne
Cornelis Verbeeck
Claes Visscher
Simon de Vlieger
Hendrick Cornelisz. Vroom
Cornelis van Wieringen
Adam Willaerts
Isaac Willaerts
Heerman Witmont
Philips Wouwerman
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Willem van de Velde de Oude (1611-1693)
Willem van de Velde, de Oude was geboren in Leiden in 1611. Hij specialiseerde zich in het tekenen en schilderen van schepen. Hij gebruikte schetsen als basis voor zijn pentekeningen. Hij zeilde met de Nederlandse vloot mee als een soort reporter. In vredestijd maakte hij tekeningen en pen schilderingen van koninklijke schepen. In zijn latere leven maakte hij ook enkele olieverf schilderijen. Daarbij tekende hij ook voornamelijk schepen. Willem van de Velde, de Oude overleed in 1693 in Londen.
Strandgezicht uit 1637. Willem van de Velde, de Oude wilde het wijdse kustlandschap met de wolken goed tot uiting laten komen door de horizon laag te schilderen. Centraal ligt een pink op houten balken op het strand. Rechts op het duin staan twee schuilhutjes. Voor de pink zijn enkele mensen aan het pootje baden. Een opgang naar het strand moet ergens rechts liggen. Maar ook in de verte zijn mensen te zien. Blijkbaar was een rondje strandlopen ook in 1637 al populair. (Bron: Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Voorbereiding van de slag bij Terheijde. Ergens voor de kust werden in augustus 1653 voorbereidingen getroffen voor de zeeslag, die later de Slag bij Scheveningen ofwel de Slag bij Terheijde zou worden genoemd en volgens de in Nederland gebruikte jaartelling plaatsvond op 10 augustus 1653.
Willem van de Velde, de Oude (1611-1693) tekende de gigantische Engelse en Nederlandse vloot die voor de kust de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog uitvochten. De Engelsen gebruikten de Juliaanse kalender en dateren de slag op 31 juli 1653. Nederland had de Gregoriaanse kalender en dateert de slag daardoor op 10 augustus. De gevechten werden over een grote breedte voor de kust gevoerd. Het wordt ook wel de slag bij Terheide genoemd. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
Willem van de Velde de Oude was tijdens het gevecht aanwezig. Samen met zijn zoon zeilde hij mee op een galjoen. Na afloop van de strijd werd hij gehoord over de rol van de verschillende commandanten. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
In 1653 stelden de Staten Generaal van de Nederlanden aan Willem van de Velde, de Oude (1611-1693) een galjoen en een schipper ter beschikking, zodat hij hij de slag bij Scheveningen (ook wel genoemd, de Slag bij Terheide) kon bekijken en schilderen. Tijdens de slag voor Scheveningen droeg de Haagse Artillerie een steentje bij door vanaf het strand op de schepen te schieten. (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
In 1653 stelden de Staten Generaal van de Nederlanden aan Willem van de Velde, de Oude (1611-1693) een galjoen en een schipper ter beschikking, zodat hij hij de slag bij Scheveningen (ook wel genoemd, de Slag bij Terheide) kon bekijken en schilderen. Op de voorgrond het galjoen.
De Slag bij Scheveningen op 31 juli 1653: de laatste klap in het gevecht. (Juliaanse kalender)
De Slag bij Scheveningen was het laatste treffen in de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. De dood van de Nederlandse commendant, Maarten Tromp, in het begin van de zeeslag leidde tot verwarring in de Nederlandse vloot, die hevig was verslagen, hoewel ook de Engelse vloot ook moest terugkeren om opgekalafaterd te worden. Dit was de eerste zeeslag waarbij Willem van de Velde de Oudere zeker aanwezig was in zijn galjoot (een klein Nederlads kustscheepje), waarin hij het gevecht tekende. Van de Velde schreef bij de tekening: 'de Leste charsijen tegenover' (veranderd van 'ontrent') ' de Middach sinde ontrent 2 urren' (veranderd van 'de Vier urren') '& verliet tromp de groote steng ontrent middachs'- ofwel 'De laatste slag was rond de midag om twee uur en Tromp verloor zijn topmast rond de middag' Het scheepje rechts op de tekening moet de galjoot zijn waarin Willem van de Velde de Oude de slag volgde. (Coll. Royal Museums, Greenwich, UK). (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
 
Bronnen:
Willem van de Velde de Oude op Wikipedia
Hollandse stranden in de Gouden Eeuw, Katwijks Museum, 2004
Voorbereiding van de slag bij Terheijde. (Bron: Onbekend)
De Zeeslag bij Ter Heide 1 van Willem van de Velde de Oude
De Zeeslag bij Ter Heide 2 van Willem van de Velde de Oude
De Slag bij Scheveningen van Willem van de Velde de Oude