Paulus Constantijn Fargue (1729-1782)
Links: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. Een Scheveningse vissersvrouw houdt een jongen aan haar linkerhand vast. Ze draagt een zwaar beladen mand op haar breed gerande vishoed, mopsmutsje eronder, geruite halsdoek, lijfje met mouwen, schort, rok met kousen en schoenen met gespen. De jongen draagt een vismand op zijn rug, een hoed, buis, kniebroek met kousen en schoenen. Op de achtergrond een jager met konijnen, een boerderij en kerk. 1770. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en rechts: Scheveningse visloopster in achttiende-eeuwse Scheveningse dracht, 1775 (Coll. Rijksmuseum Amsterdam).
 
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. Paulus Constantijn la Fargue legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer in opdracht van de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Tot 1770 legde hij vooral landschappen in Den Haag en Rotterdam vast. Na dit jaar schetste hij ook in en rond de plaatsen Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam. Hij verwierf daarnaast bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael. Naast landschappen maakte La Fargue ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk verscheen ook in boeken.Zijn werk verscheen ook in boeken. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht
Scheveningse visloopster