Paulus Constantijn Fargue (1729-1782)
Het neertrekken van een bomschuit. Tot in 1904 de Eerste Vissershaven in gebruik werd genomen, moesten de platboomde bomschuiten bam de Scheveningse vissers het strand opgetrokken worden, wanneer men een storm verwachtteof reparaties wilde verrichten. Het weer in zee brengen werd 'neertrekken' genoemd. Naarmate de schepen groter werden, moesten er meer hulpkrachten zoals voerlieden met paarden, aan dit op- en neertrekken te pas komen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. Paulus Constantijn la Fargue legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer in opdracht van de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Tot 1770 legde hij vooral landschappen in Den Haag en Rotterdam vast. Na dit jaar schetste hij ook in en rond de plaatsen Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam. Hij verwierf daarnaast bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael. Naast landschappen maakte La Fargue ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk verscheen ook in boeken.Zijn werk verscheen ook in boeken. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Haags Gemeentearchief