Paulus Constantijn Fargue (1729-1782)
Stadhouder prins Willem v hield ervan alleen of met zijn gezin uitstapjes te maken naar Scheveningen. Op deze aquarel zien we hem in zijn berline de Kerkwerf afrijden in de richting van het strand. Achter de koets ligt het huis Nieuw-Soestenburgh, dat in de 1662 als zomerverblijf voor Cornelis van Soetenswerd gebouwd. Aangezien Van Soestens wilde bewijzen dat het mogelijk was in de onmiddelijke nabijheid van de zee fruit en groenten te kweken, liet hij in zijn tuin schuttingen plaatsen, die de gewassen tegen wind en zand moesten beschermen. Stadhouder Willem V in zijn berline op weg naar het strand, vanuit de Keizerstraat komende over de Kerkwerf; op de achtergrond rechts het huis Nieuw-Soetenburgh; op de voorgrond links het Kalhuis en de omheining van het Heerenlogement, 1780. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. Paulus Constantijn la Fargue legde zich in eerste instantie toe op het vervaardigen van kamerbehang. Hij werkte onder meer in opdracht van de Haagse kunsthandelaar Gerard Huet. Later specialiseerde hij zich in het tekenen en schilderen van stadsgezichten en landschappen. Tot 1770 legde hij vooral landschappen in Den Haag en Rotterdam vast. Na dit jaar schetste hij ook in en rond de plaatsen Delft, Haarlem, Leiden en Amsterdam. Hij verwierf daarnaast bekendheid door zijn kopieën naar oude meesters, waaronder Jacob van Ruisdael. Naast landschappen maakte La Fargue ook afbeeldingen van actuele gebeurtenissen, portretten en genrestukken. Zijn werk verscheen ook in boeken.Zijn werk verscheen ook in boeken. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Stadhouder prins Willem V