Terug naar Startpagina
Strandschilders 1700-1800
Anoniem
Pierre Berthault
Iven Besoet
H.E. Beth
M. Brakel
Leendert Brasser
Charles Brooking
Jan Bulthuis
Pierre Quentin Chedel
Jan ten Compe
Nicolaus Cruquius
Abraham Delfos
Johannes van Drecht
Paulus la Fargue
Emmanuel de Ghendt
Gerrit van Giessen
Hendrik Kobell
Jacobus Koster
Simon Krausz
Dirk Langendijk
Jan Langendijk
Jean-Philippe Le Bas
Daniël Marot
Nicolaas Penning
Abraham Rademaker
Hendrik van Rossen
Jacobus Schijnvoet
Andries Schoemaker
Aart Schouman
Lucas Smout
Jacobus Stellingwerf
Reinier Vinkeles
400 jaar Strandschilders
op Scheveningen
1600-1700
1700-1800
1800-1900 A t/m L
1800-1900 M t/m Z
1900-2000 A t/m L
1900-2000 M t/m Z
2000-heden
Muurschilderingen
Scheveningen op keramiek 1
Scheveningen op keramiek 2
Herdenkingspenningen
Panorama's
Algemeen
Scheveningen toen en nu
Huifkarren op Scheveningen
Zeeslagen bij Scheveningen
Het kanon van Scheveningen
Waarzegster op Scheveningen
Boeken over Scheveningen
Links
Over de Website
Contact
 
   

Paulus Constantijn la Fargue (1729-1782)
Paulus Constantijn la Fargue (ook: Paul Constantijn Lafargue) (Den Haag, gedoopt 5 januari 1729 - aldaar, begraven 10 juni 1782) was een Nederlands kunstschilder, etser en tekenaar.
La Fargue was een telg uit een kunstenaarsgezin. Ook drie broers en een zuster waren schilders. (Bron: Wikipedia.org)
Zicht op het Schuitengat in 1756 met centraal de 'Oude Kerk' van Scheveningen. Rechts in de verte zijn enkele pinken geland en op de voorgrond loopt een visvrouw met kind en vis in een mand op het hoofd. De man op de voorgrond neemt zijn pet af voor de voorname mannen op paarden. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Links het Scheveningse strand vanaf het zuidwesten in 1765. Het is druk op het strand. Rechts de vuurbaak in 1770 met op de voorgrond een burger te paard, die zo te zien, vis wil kopen.(Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Het visserijbedrijf bij de kop van de Keizerstraat, 1770. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
De verkoop van vis op het strand van Scheveningen. Links op een duin staat de vuurbaak. Op de voorgrond zien we figuren in historiserende (17de-eeuwse) kleding, 1770. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Een pink wordt met paarden vanaf het strand naar zee getrokken. Mannen ondersteunen het schip, terwijl in de verte burgers van Den Haag over het strand wandelen, 1778. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Het neertrekken van een bomschuit. Tot in 1904 de Eerste Vissershaven in gebruik werd genomen, moesten de platboomde bomschuiten vam de Scheveningse vissers het strand opgetrokken worden, wanneer men een storm verwachtteof reparaties wilde verrichten. Het weer in zee brengen werd 'neertrekken' genoemd. Naarmate de schepen groter werden, moesten er meer hulpkrachten zoals voerlieden met paarden, aan dit op- en neertrekken te pas komen. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Het uit zee trekken van een bomschuit op het strand van Scheveningen, 1778. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Het strand van Scheveningen gezien vanuit het noordoosten; links de Oude Kerk, in het midden o.a. het huis Onderduyn en het Heerelogement, rechts daarvan de vuurbaak. 1778. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Het naar zee trekken van een bomschuit uit het Schuitengat, Scheveningen. 1778. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Stadhouder prins Willem v hield ervan alleen of met zijn gezin uitstapjes te maken naar Scheveningen. Op deze aquarel zien we hem in zijn berline de Kerkwerf afrijden in de richting van het strand. Achter de koets ligt het huis Nieuw-Soestenburgh, dat in de 1662 als zomerverblijf voor Cornelis van Soetenswerd gebouwd. Aangezien Van Soestens wilde bewijzen dat het mogelijk was in de onmiddelijke nabijheid van de zee fruit en groenten te kweken, liet hij in zijn tuin schuttingen plaatsen, die de gewassen tegen wind en zand moesten beschermen. Stadhouder Willem V in zijn berline op weg naar het strand, vanuit de Keizerstraat komende over de Kerkwerf; op de achtergrond rechts het huis Nieuw-Soetenburgh; op de voorgrond links het Kalhuis en de omheining van het Heerenlogement, 1780. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Een ingekleurde ets uit 1780 van de kop van de Keizerstraat in Scheveningen. Tussen de twee koetsen in het midden is het houten 'Kalhuis' te zien met rechts ervan het 'Heerenlogement', dat in 1665 werd gebouwd. In 1672 kreeg de schout en herbergier Dirck van den Houck het in eigendom en gaf het de naam 'Heerenlogement'. A.E. Maas richtte hier in 1845 het badhuis Zeerust op. Hoewel in de beginjaren een geduchte concurrent voor het stedelijk badhuis moest het in 1860 als zodanig worden gesloten. Het huis links van de 'Oude Kerk' is het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh dat in 1662 voor Cornelis van Soetens werd gebouwd. Het ging vanaf 1691 vele keren over in andere handen en deed van 1850 tot 1853 dienst als sociëteitsgebouw van de Scheveningse reders. Daarna werd het door A.R. Rauch gesloopt, die er een hotel neerzette. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Een vissersvaartuig, de pink, wordt getrokken door aantal paarden op de Scheveningse strand. Het vaartuig moest met de kop in zee komen en aldus, opgetild door de aanrollende golven, van het strand wegzeilen. Vóór die tijd was al vanaf de kop van de pink een lijn, met daaraan een anker, in zee gezet zodat men zich op een aanrollende golf steeds een stukje verder in zee kon trekken tot men vrij was gekomen van de zandbodem. Op de achtergrond uiterst rechts de toren van de Oude Kerk en het Heerenlogement, 1774. (Coll. Artnet.com). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Scheveningen gezien vanaf het strand. (Bron: Geheugenvannederland.nl). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
De Oude Kerk van Scheveningen. Schilderij van Paulus Constantijn la Fargue uit de 18e eeuw. (Coll. Haags Historisch Museum). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
De title van deze ets is: Vue d'une ville (Nimègue?), maar het is duidelijk de Oude Kerk van Scheveningen. (Coll. Artnet.com). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Links: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. Een Scheveningse vissersvrouw houdt een jongen aan haar linkerhand vast. Ze draagt een zwaar beladen mand op haar breed gerande vishoed, mopsmutsje eronder, geruite halsdoek, lijfje met mouwen, schort, rok met kousen en schoenen met gespen. De jongen draagt een vismand op zijn rug, een hoed, buis, kniebroek met kousen en schoenen. Op de achtergrond een jager met konijnen, een boerderij en kerk. 1770. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en rechts: Scheveningse visloopster in achttiende-eeuwse Scheveningse dracht, 1775 (Coll. Rijksmuseum Amsterdam). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
Links: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. Een visverkoopster draagt een grote vismand, brede vishoed, mopsmutsje, kornalijnen ketting, halsdoek, sitsen jak gevoerd met gestreepte stof, rok, donkere kousen en schoenen met gespen. Op de achtergrond een rivier en boerderij, 1775. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en rechts: Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht. De vissersvrouw is staand op de rug te zien. Ze draagt een vismand op haar hoofd, met brede vishoed met linten, mopsmustje, kornalijnen ketting, jak, rok, kousen en schoenen. Ze loopt op het strand, met een schip op zee op de achtergrond. 1775. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief). (Voor een groter formaat klik op de afbeelding).
 
Bronnen
Paulus Constantijn la Fargue op Wikipedia
Cultuurarchief
Het strand van Scheveningen gezien vanuit het noordoosten
Het strand van Scheveningen gezien vanuit het zuidwesten
Het visserijbedrijf bij de kop van de Keizerstraat
De verkoop van vis op het strand van Scheveningen
Het naar zee trekken van een bomschuit
Het uit zee trekken van een bomschuit
Het strand van Scheveningen gezien vanuit het noordoosten
Het naar zee trekken van een bomschuit
Stadhouder prins Willem V
Gezicht op de kerk
Op het strand van Scheveningen wordt een pink naar zee getrokken
Scheveningen gezien vanaf het strand
Oude Kerk van Scheveningen 1
Oude Kerk van Scheveningen 2
Achttiende-eeuwse Scheveningse dracht
Scheveningse visloopster
Een visverkoopster draagt een grote vismand
De vissersvrouw is staand op de rug te zien