Emmanuel Nepomucéne de Ghendt (1738-1815)
Deze ets van de Fransman Emmanuel Nepomucéne de Ghendt uit 1780 heeft als titel: Rijtoer van de Prins van Oranje in het dorp Scheveningen. Links de kerktoren met daarnaast het houten 'Kalhuis'. De koets wordt getrokken door zes witte paarden. De koninklijke koets, getrokken door 6 witte paarden, rijdt over het strand van Scheveningen. Binnenin de koets de jonge prins van Oranje, Willem III. Het is laagtij en de dorpelingen van Scheveningen kijken naar de optocht. Naar een schilderij van Adriaen van de Velde uit 1660. De prent heeft een Frans onderschrift. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
 
Promenade du prince d'Orange au village de Schevelingen.
Onderschrift onder de voorstelling van het prinselijk rijtuig aan het strand. Links de kerktoren. Gravure naar het schilderijtje van Adriaen van de Velde, nu in de Louvre te Parijs, door E. de Ghendt, met opdracht aan Louis François Joseph de Bourbon, prince de Conti door de uitgevers De Ghendt en Desmarest.
 
Prentkunstenaar, reproductiegraficus en schilder. Geboren: 23 december 1738, Sint-Niklaas. Gestorven: 17 december 1815, Parijs. (Bron: Biografische Portaal van Nederland)
 
Bronnen:
Emmanuel Nepomucéne de Ghendt
De koninklijke koets rijdt over het strand van Scheveningen
Promenade du prince d'Orange au village de Schevelingen