Lucas Smout de Jonge (1671-1713)
Visafslag op het strand van Scheveningen, door Lucas Smout II (1671-1713) en Pieter Bout (1658-1719) schilderde de figuren, ca. 1700. Rechts op de achtergrond zijn vaag de contouren te zien van de 'Oude Kerk' van Scheveningen. Op het duin staat een vuurbaak. Voor dit schilderij heeft Lucas Smout inspiratie opgedaan van een schilderij van Pieter Bout, die de figuren op dit schilderij maakte. Achter de visafslag rijdt een wagen met strandgasten naar zee en links rijdt nog een wagen met bezoekers de branding in. (Coll. Musée des Beaux-Arts, Quimper, Frankrijk).
Pieter Bout schilderde de figuren op het schilderij van Lucas Smout. Hij maakte daarbij gebruik van figuren die hij op een werk van hemzelf had gebruikt.
 
Lucas Smout de Jonge (1671-1713). Schilder. Geboren: 27 februari 1671, Antwerpen. Gestorven: 8 april 1713, Antwerpen. Plaats en periode van werkzaamheid: Antwerpen, van 1686 tot 1713.
Pieter, Peeter of Peter Bout (1658-1719)
Dit schilderij van Pieter Bout is getiteld: "Visverkoop op het strand van Scheveningen". (Coll. Van-Ham.com)
Het is een verzonnen kustlandschap met devuurtoren op een vreemde plaats. Op de achtergrond zijn wel duinen te zien, maar geen strand. Het lijkt erop dat de pink op de voorgrond over de rollers weer naar zee wordt geduwd door de mannen aan de achterkant. Op de voorgrond wordt een ezel als lastdier gebruikt.
 
Pieter, Peeter of Peeter Bout was een Vlaamse schilder, geboren in Brussel. Zijn etsen van landschappen zijn zeer gedetailleerd en laten het leven en werken van mensen in de tweede helft van de 17e en eerste helft van de 18e eeuw zien. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Visafslag op het strand van Scheveningen
Visverkoop op het strand van Scheveningen