Henri Jacques Bource (1826-1899)
De gelukkige terugkeer van de vissers is een kopie van een schilderij van Henry Jacques Bource en gemaakt door W. Hendriks. Van de schilder van dit vrolijke strandgezicht is weinig bekend. Hij woonde en werkte vermoedelijk rond 1900 in Antwerpen en was geen lid van een kunstenaarsvereniging, destijds de meest geëigende manier voor kunstenaars om naam te maken. De jonge vrouw op de voorgrond is blij, dat haar vrijer is teruggekeerd. Maar ze worden in de gaten gehouden, door de vissersvrouw bij het groepje f iguren. Zij breit een sok en lijkt niet zo blij met de keuze van haar dochter.
Op een ander schilderij van Bource houdt een jonge vissersman de wol op, die door zijn vriendin wordt opgerold. De figuren op dit schilderij lijken veel op de geliefden op het strand. (Coll. Simonis&Buunk, Ede) en (Maggieblanck.com)
 
Henri-Jacques Bource staat bekend als een kundige schilder van landschappen, zeegezichten en portretten. Maar zijn grote talent was om het dagelijkse leven van vissers en hun familie te schilderen.
Henri Jacques Bource was een Belgische schilder, diw werd geboren in Antwerpen. Hij was een leerling van Dyckmans en Wapper aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Hij schilderde ook in Parijs. Hij won een medaille in Den Haag in 1857 en exposeerde in de Paris Salon vanaf 1875. Hij was een schilder van historie en genre scenes en reisde door Europa om regionale landschappen te schilderen. Zijn werken hangen in musea in Brussel, Dublin, Den Haag, Luik en Sheffield.
 
Bronnen:
Henri-Jacques Bource
De gelukkige terugkeer van de vissers
Wolwinden