George Hendrik Breitner (1857-1923)
Kinderen in het duin. (Coll. Teyler Museum, Haarlem). In Breitners tekeningen, schilderijen en foto's nemen kinderen een belangrijke plaats in. Met vlotte penseelstreken, zonder zich om details te bekommeren, heeft Breitner hier twee meisjes in het duin geschilderd. De compositie, waarin veel leeg is gelaten, is opvallend. Het schilderijtje op karton oogt onaf, maar je ziet de meisjes daar zitten op het bleke zand, hun hoeden op tegen de zon, met de handen in het zand spelend. De bruine kleur van het karton speelt hier en daar prachtig door de verf heen. Ook zijn sommige krijtlijnen van de eerste schetsmatige opzet nog zichtbaar. Waarschijnlijk heeft Breitner de studie ter plekke in de duinen gemaakt. Het werkje hangt nu in het museum maar is eigenlijk niet gemaakt om tentoon te stellen; Breitner wilde de schets later uitwerken tot een groot schilderij. Toen Willem Witsen, kunstenaar en vriend van Breitner, een bezoek aan diens atelier bracht, vertelde Breitner hem dat hij van zo'n twintig studies van plan was "daar 'n groot ding van te maken".
 
George Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 september 1857 - Amsterdam, 5 juni 1923) was een Nederlands kunstschilder, beroemd om zijn kijk op het Amsterdamse stadsleven. Zijn werk is verwant aan dat van de 'Tachtigers'; een groep kunstenaars met grote invloed op de Nederlandse kunstwereld gedurende de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Schilders als Isaac Israëls, Willem Witsen en poëten als Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel behoorden tot zijn kring.
In 1880 werd Breitner vanwege zijn radicale ("bruuske") gedrag van de Haagse kunstacademie gestuurd. Willem Mesdag, onder de indruk van Breitners talent om paarden te tekenen, huurde hem in om de paarden en de artillerie te schilderen in zijn beroemde Panorama Mesdag. Tijdens een verblijf in Parijs maakte hij kennis met het impressionisme. Breitner was lid van de Haagse "Pulchri Studio". Na zijn verhuizing naar Amsterdam in 1886 werd hij lid van de kunstenaarsvereniging "De Maatschappij Arti et Amicitiae ", die in 1901 zijn eenmanstentoonstelling organiseerde. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
George Hendrik Breitner op Wikipedia
Kinderen in het duin