Hendrik van der Burgh (1769-1858)
Vissers in gesprek met een vissersvrouw bij een hondenkar op het strand van Scheveningen. De man met de mand op de rug maakt de zittende visvrouw het hof. Hij biedt haar een halsketting aan. (Bron: Flickr.com).
 
Burgh, Hendrik van der;geb. Den Haag 1769, overl. Den Haag 15 september 1858. Woonde en werkte aldaar. Schilderde in- en exterieurs met figuren en genrestukken (scheveningers), heeft ook gelithografeerd. Gaf zeer waarschijnlijk les aan zijn zoons H.A.van der Burgh en P.D. van der Burgh.
Tentoonstellingen te Haarlem in 1825, Amsterdam en Den Haag van 1817-1848; interieur bij kaarslicht; koeienstal; boereninterieur met jagers; diverse boereninterieurs; beschonken boer bezig af te rekenen met de waardin; wasvrouw in gesprek met een dienstmeisje; karnende vrouw; strandgezichten van Scheveningen; binnenplaats met zonlichteffect; winterlandschap met een wit paard voor een slede. Rijksmuseum Amsterdam: na melktijd (gem H. v. d. Burgh). Museum Mr. Simon van Gijn Dordrecht: boereninterieur met figuren en een boerenbruiloft (beide gemerkt HH: V D Burgh). Rijksmuseum Kroller-Muller Otterloo: twee tekeningen. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen. (Bron: Rintintin-kunstenantiek.nl)
 
Bronnen:
Hendrik van der Burgh
Vissers in gesprek met een vissersvrouw bij een hondenkar