Hendrik van der Burgh (1769-1858)
Krijttekening van vijf vissers en één vrouw op het strand van Scheveningen. Één van de mannen sleept met twee vissen. (Bron: Streekdrachten in Nederland, Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem)
 
Burgh, Hendrik van der;geb. Den Haag 1769, overl. Den Haag 15 september 1858. Woonde en werkte aldaar. Schilderde in- en exterieurs met figuren en genrestukken (scheveningers), heeft ook gelithografeerd. Gaf zeer waarschijnlijk les aan zijn zoons H.A.van der Burgh en P.D. van der Burgh.
Tentoonstellingen te Haarlem in 1825, Amsterdam en Den Haag van 1817-1848; interieur bij kaarslicht; koeienstal; boereninterieur met jagers; diverse boereninterieurs; beschonken boer bezig af te rekenen met de waardin; wasvrouw in gesprek met een dienstmeisje; karnende vrouw; strandgezichten van Scheveningen; binnenplaats met zonlichteffect; winterlandschap met een wit paard voor een slede. Rijksmuseum Amsterdam: na melktijd (gem H. v. d. Burgh). Museum Mr. Simon van Gijn Dordrecht: boereninterieur met figuren en een boerenbruiloft (beide gemerkt HH: V D Burgh). Rijksmuseum Kroller-Muller Otterloo: twee tekeningen. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen. (Bron: Rintintin-kunstenantiek.nl)
 
Bronnen:
Hendrik van der Burgh
Krijttekening van visser in dracht in duinen met mand met vis
Krijttekening van vijf vissers en één vrouw op het strand van Scheveningen