Johannes Cornelis 'Jan' van Essen (1854-1936)
De aankomst van prins Willem Frederik als souverein vorst op het strand van Scheveningen op 30 november 1813. Prentmaker: H.J. Dekker (vermeld op object) naar prent van: Cornelis van Cuylenburgh (II) (vermeld op object) C. van Kuijlenburg (1758-1827). (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam)
Centraal in beeld staat de vorst op een door paarden getrokken wagen in zee, aan de voet van het strand in Scheveningen. Hij wordt begroet door een menigte mannen, vrouwen en kinderen die hem toewuiven. Rechts in beeld een schip vol met heren die hoge hoeden dragen. Op de achtergrond ligt een rij bomschepen met de Nederlandse vlag in de toppen van de masten. Daarachter zijn de Scheveningse duinen onder een licht bewolkte hemel zichtbaar.
 
Het Stedelijk Badhuis van 1828, met de in 1863-1864 toegevoegde vleugels: links de theaterzaal (later Palais de Danse) en rechts de Kurzaal (later: Inhalatorium), 1874. Het Stedelijk Badhuis was zo succesvol, dat in 1856 werd besloten het badhuis uit te breiden met twee zalen en 93 kamers. J.L. van Essen tekende in 1874 het nieuwe Stedelijk Badhuis. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief).
 
Bronnen:
Johannes Cornelis 'Jan' van Essen
Het Stedelijk Badhuis