Vincent Willem van Gogh (1853-1890). Links: Koffiedrinkende oude man, november 1882. (Coll. Van Gogh Museum, Amsterdam) en rechts: Aan de poort van de eeuwigheid, november 1882. (Coll. Van Gogh Museum, Amsterdam)
 
Brieven aan Theo: ..."Wat is zoo'n ouden werkman in zijn gelapt bombazijnen pak met kalen kop toch mooi', schreef Van Gogh over deze tekening. Hij had een voorkeur voor volkse figuren, die door het leven getekend waren. Met de titel Worn out benadrukte hij de dramatiek van de voorstelling.
De gebogen oude man die bij een gedoofd haardvuur vermoeid zijn hoofd in zijn handen laat rusten, is Adrianus Zuyderland. Hij woonde in het Nederlands Hervormde Oude-mannen-en-vrouwenhuis in Den Haag. Bewoners van deze instelling poseerden voor Van Gogh tegen betaling van enkele kwartjes. Hij liet hen daarbij oude, versleten kleding dragen.
Een jaar eerder tekende Van Gogh al een oude man in een vergelijkbare houding, maar hij wilde ëhet nog eens beter doen'. Hij maakte in Den Haag tientallen grote tekeningen van figuren. Zo oefende hij zich in het weergeven van menselijke proporties, houdingen en gelaatsuitdrukkingen." ...
 
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 - Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Hij werd geboren in Zundert bij Breda. Pas in de zomer van 1880 wordt hij zich op 27-jarige leeftijd bewust van zijn roeping als kunstenaar. Van december 1881 tot september 1883 verblijft Vincent van Gogh in Den Haag en Scheveningen. Hij vestigt zich aan de Schenkweg in Den Haag waar hij ook zijn atelier heeft. Vincent wordt gesteund door de schoolschilder Anton Mauve (1838-1888), een aangetrouwde neef, die hem met het werk van veel andere belangrijke Hollandse kunstenaars in contact brengt: Jozef Israëls, Hendrik Johannes Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, de gebroeders Jacob en Willem Maris en George Hendrik Breitner. Anton Mauve geeft hem ook lessen in tekenen en schilderen. Vincent gaat schetsen met Breitner (1857-1924) en tekent naast stadsgezichten ook mensen: mannen en vrouwen, Scheveningse vissers en Sien, de vrouw die bij hem woonde. Ondanks zijn liefde voor Sien valt de zorg voor haar en haar 2 dochters hem zwaar. In september 1883 verbreekt hij deze relatie en vertrekt naar Drente.
 
Bronnen:
Vincent van Gogh op Wikipedia
Vincent van Gogh in Den Haag
Brieven aan Theo uit Den Haag 1881-1883
Koffiedrinkende oude man
Aan de poort van de eeuwigheid