Vincent Willem van Gogh (1853-1890). Links: Weesman met paraplui. Den Haag, 1882. (Coll. Kröller-Müller Museum, Otterlo) en rechts: Weesman met meisje, Den Haag september-oktober 1882. (Prive collectie)
 
Brieven aan Theo: ..."Dan een van die oude kereltjes met kort buis en grooten, ouden, hoogen hoed, die men wel in de duinen ontmoet. Hij draagt een mand turf naar huis. Nu heb ik getracht in deze teekeningen nog duidelijker mijn bedoeling te zeggen dan in het oude mannetje met 't hoofd in de handen. Deze kerels doen allen iets en dat vooral moet in 't algemeen volgehouden worden bij de keus der motieven dunkt mij. Ge weet zelf hoe mooi de talrijke rustende figuren zijn die zoo heel, heel dikwijls gemaakt worden. Deze worden meer gemaakt dan werkende figuren. Het is steeds erg verleidelijk om een figuur in rust te teekenen, de actie uit te drukken is zeer moeielijk en het effekt is in 't oog van velen "aangenamer" dan iets anders. Doch dit aangename mag waarheid niet uit ít oog verliezen en de waarheid is dat er meer sjouwerij dan rusten in ít leven is." ...
 
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 - Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Hij werd geboren in Zundert bij Breda. Pas in de zomer van 1880 wordt hij zich op 27-jarige leeftijd bewust van zijn roeping als kunstenaar. Van december 1881 tot september 1883 verblijft Vincent van Gogh in Den Haag en Scheveningen. Hij vestigt zich aan de Schenkweg in Den Haag waar hij ook zijn atelier heeft. Vincent wordt gesteund door de schoolschilder Anton Mauve (1838-1888), een aangetrouwde neef, die hem met het werk van veel andere belangrijke Hollandse kunstenaars in contact brengt: Jozef Israëls, Hendrik Johannes Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, de gebroeders Jacob en Willem Maris en George Hendrik Breitner. Anton Mauve geeft hem ook lessen in tekenen en schilderen. Vincent gaat schetsen met Breitner (1857-1924) en tekent naast stadsgezichten ook mensen: mannen en vrouwen, Scheveningse vissers en Sien, de vrouw die bij hem woonde. Ondanks zijn liefde voor Sien valt de zorg voor haar en haar 2 dochters hem zwaar. In september 1883 verbreekt hij deze relatie en vertrekt naar Drente.
 
Bronnen:
Vincent van Gogh op Wikipedia
Vincent van Gogh in Den Haag
Brieven aan Theo uit Den Haag 1881-1883
Weesman met paraplui
Weesman met meisje