Vincent Willem van Gogh (1853-1890). Portret van Jozef Blok (1832-1905), Den Haag, november 1882. (Coll. Van Gogh Museum, Amsterdam)
 
Vincent van Gogh haalde Jozef Blok over voor hem te poseren. Op zondag 5 november 1882 was het zover. Nog diezelfde dag berichtte hij over de bijzondere gebeurtenis aan zijn broer Theo: ìWeet ge wie ik van morgen geteekend heb. Blok de boekenjood niet David maar die kleine die op 't binnenhof staatî. Door Van Gogh en ook de Haagse kunstschilder Dorus Mesker kunnen we nu nog een voorstelling maken van Jozef Blok en zijn boekenkraam.
Theo Mesker (1853-1894): De boekenkraam van Jozef Blok bij de Boterwaag. In de kraam zit Esther Blok, voor de kraam staat Jozef Blok. (Coll. Joods Historisch Museum, Amsterdam)
Mesker vereeuwigde Jozef Blok en zijn boekenstalletje op de Grote Markt op schilderijen die thans in het Haags Historisch Museum en het Joods Historisch Museum hangen. Een (spiegelbeeldig afgedrukte) lithografie gebaseerd op het schilderij in het Haags Historisch Museum is in het bezit van het Haags Gemeentearchief. Op het schilderij van Mesker is in de boekenkraam Esther te zien. Zij is het oudste kind van Jozef Blok.
 
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 - Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Hij werd geboren in Zundert bij Breda. Pas in de zomer van 1880 wordt hij zich op 27-jarige leeftijd bewust van zijn roeping als kunstenaar. Van december 1881 tot september 1883 verblijft Vincent van Gogh in Den Haag en Scheveningen. Hij vestigt zich aan de Schenkweg in Den Haag waar hij ook zijn atelier heeft. Vincent wordt gesteund door de schoolschilder Anton Mauve (1838-1888), een aangetrouwde neef, die hem met het werk van veel andere belangrijke Hollandse kunstenaars in contact brengt: Jozef Israëls, Hendrik Johannes Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, de gebroeders Jacob en Willem Maris en George Hendrik Breitner. Anton Mauve geeft hem ook lessen in tekenen en schilderen. Vincent gaat schetsen met Breitner (1857-1924) en tekent naast stadsgezichten ook mensen: mannen en vrouwen, Scheveningse vissers en Sien, de vrouw die bij hem woonde. Ondanks zijn liefde voor Sien valt de zorg voor haar en haar 2 dochters hem zwaar. In september 1883 verbreekt hij deze relatie en vertrekt naar Drente.
 
Bronnen:
Vincent van Gogh op Wikipedia
Vincent van Gogh in Den Haag
Brieven aan Theo uit Den Haag 1881-1883
Portret van Jozef Blok
De boekenkraam van Jozef Blok bij de Boterwaag