Jean-Antoine Théodore de Gudin (1802-1880)
Het Scheveningse strand, 1844. Een 'vogelperspectief' van Scheveningen met de 'Oude Kerk' en op de achtergrond donkere onweerswolken. Rechts van de kerk staat in de verte het het 'heerenlogement' van de toenmalige eigenaar Habraken. Het is niet duidelijk of het gebouw vóór de kerk "Nieuw-Soetenburgh" is. (Coll. Pushkin Museum, Moskou).

Rechts een ets uit 1845 van Elchanon Verveer, (1826-1900). Het badhuis Zeerust (eigenaar: A. E Maas) geopend in 1845 op de zuidhoek van Keizerstraat/Kerkwerf, in het voormalige Heerenlogement. De eetzaal (1850) is hier nog niet aangebouwd. Het Kalhuis, ongeveer ter plaatse van het rijtuig links is hier weggelaten. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
Johannes Josephus Destrée (1827-1888)
Het strand bij Scheveningen, 1871. (Bron: Wikimedia.org). Achter Hotel Zeerust in de verte is het herdenkingsmonument ' De Naald' aangegeven, dat op 30 november 1865 werd onthuld. In de verte staat nog een toren geschilder. Mogelijk is dat de in aanbouw zijnde nieuwe vuurtoren van Scheveningen.
 
Jean-Antoine de Gudin was in de 19e eeuw een belangrijke schilder, die zich al vroeg specialiseerde in groot formaat romantische en naturalistische zee- en strandgezichten. Hij studeerde bij Anne-Louis Girodet en Antoine-Jean Gros aan de École des Beaux-Arts in Parijs. In 1838 kreeg hij van de Franse regering de opdracht om een groot aantal schilderijen te maken van de successen van de Franse Marine. Gedurende zijn lange leven vulde hij veel Europese verzamelingen en Galeriën. Hij hangt in bijna alle grote musea in Europa, vooral in Parijs, London Moskou en sinds 1845 ook in de Berliner Nationalgalerie. Meer nog dan zijn kollosale werken zijn zijn olieverfstudies, aquarellen en tekeningen in trek. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jean-Antoine Théodore de Gudin op Wikipedia
Het Scheveningse strand, 1844
Het badhuis Zeerust, 1845
Het strand bij Scheveningen, 1871