Sigismond Himely (1801 - 1872)
Sigismond Himely tekende een "Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer" rond 1850. Hij copiëerde de gouache van Johann Ludwig Bleuler, maar bracht enkele veranderingen aan. In de verte is het paviljoen Von Wied te zien, dat in 1827 was gebouwd. De muur voor het zomerverblijf Nieuw-Soetenburgh is duidelijk te zien en op het strand ligt een tweemaster. Misschien verwijst die naar de verschrikkelijke storm in 1825. Op de voorgrond twee visvrouwen en mannen. Waarschijnlijk hebben Bleuler en Himely inspiratie opgedaan in afdruk van een staalgravure van de Duitser Georg Michael Kurz. (Bron: Dutchbooks.nl, bestaat niet meer )
 
Sigismond Himely was een schilder en graveur (litho's en aquatint). Hij werd op 7 juni 1801 geboren in het Zwitserse La Neuveville. Hij was een leerling van professro Couleru in La Neuveville en van Frédéric-William Moritz in Neuchâtel. Sigismond ontmoette J. F. d'Osterwald, die hem meenam naar Parijs, waar hij in 1822 aankwam. Himely werd zijn medewerker bij de uitgave van zijn werken, maar leerde ook de techniek van aquatint. Hij exposeerde vaak in de Salons van Parijs (1824-1870). Hij kreeg de Franse nationaliteit, maar vergat zijn geboorteland niet, getuige de vele schilderijen met vergezichten van de Jura. Zijn vrouw Louise en zijn zoon Henri-Arnold wijdden zich ook aan de schilderkunt. Himely overleed in 1872 in Parijs. (Bron: Dictionnaire du Jura, Zwitserland)
 
Het is mogelijk dat Bleuler en Himely inspiratie hebben opgedaan bij een afdruk van een staalgravure van de Duitser Georg Michael Kurz. De afbeelding van het zicht op Scheveningen en de zee copiëerde Kurz van een werk van Ludwig Rohbock. Rohbock tekende veel prentbriefkaarten, die werden gebruikt voor staalgravures om ze te reproduceren. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Bronnen:
Abraham Sigismond Himely
Vue de Scheveningen vers les Bains de Mer van Sigismond Himely (Dutchbooks.nl bestaat niet meer)
Zicht op Scheveningen van Georg Michael Kurz