Sigismond Himely (1801 - 1872)
De met de hand ingekleurde versie van Scheveningen bij ondergaande zon. Op de voorgrond delibereren twee mannen met visvrouwen. Op de achtergrond midden, twee strandtenten en, in de vloedlijn twee of drie badkoetsen. De hoge puntige koepel rechts is de koepel van het theehuis van van Faassen de Heer, de byzantijnse koepel geheel rechts is de voorzijde van de oude R.K. Kerk van de H. Antonius Abt te Scheveningen in de Keizerstraat. 25 juni 1834 was de kerk ingewijd. Opvallend is, dat zowel het tuinhuis van dominee Faassen De Heer als Nieuw Soetenburgh zonneschermen hebben. Links bij het strand is de armenbrug te zien. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)

Links: een gouache van Johann Ludwig Bleuler (1792-1850) draagt de titel: "Vue de Scheweningen" Op het duin is nu het Paviljoen Von Wied getekend, dat in 1827 was gebouwd en uit de tweeschoorstenen van het Heerenlogement komt rook. De gouache geeft een overzicht van de situatie, zoals deze van 1834 tot 1855 in de fantasie van de kunstaar heeft uitgezien. Merkwaardig is dat de zon in het noorden ondergaat. (Coll. Helveticarch.ch)
 
Sigismond Himely was een schilder en graveur (litho's en aquatint). Hij werd op 7 juni 1801 geboren in het Zwitserse La Neuveville. Hij was een leerling van professro Couleru in La Neuveville en van Frédéric-William Moritz in Neuchâtel. Sigismond ontmoette J. F. d'Osterwald, die hem meenam naar Parijs, waar hij in 1822 aankwam. Himely werd zijn medewerker bij de uitgave van zijn werken, maar leerde ook de techniek van aquatint. Hij exposeerde vaak in de Salons van Parijs (1824-1870). Hij kreeg de Franse nationaliteit, maar vergat zijn geboorteland niet, getuige de vele schilderijen met vergezichten van de Jura. Zijn vrouw Louise en zijn zoon Henri-Arnold wijdden zich ook aan de schilderkunt. Himely overleed in 1872 in Parijs. (Bron: Dictionnaire du Jura, Zwitserland)
 
Bronnen:
Abraham Sigismond Himely
Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer van Sigismond Himely
Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer van Johann Ludwig Bleuler