Johann Ludwig Bleuler (1792-1850)
Een gouache van Johann Ludwig Bleuler (1792-1850) draagt de titel: "Vue de Scheweningen" Op het duin is nu het Paviljoen Von Wied getekend, dat in 1827 was gebouwd en uit de tweeschoorstenen van het Heerenlogement komt rook. De gouache geeft een overzicht van de situatie, zoals deze van 1834 tot 1855 in de fantasie van de kunstaar heeft uitgezien. Merkwaardig is dat de zon in het noorden ondergaat. (Coll. Helveticarch.ch)

Links: De met de hand ingekleurde versie van Scheveningen bij ondergaande zon. Op de voorgrond delibereren twee mannen met visvrouwen. Op de achtergrond midden, twee strandtenten en, in de vloedlijn twee of drie badkoetsen. De hoge puntige koepel rechts is de koepel van het theehuis van van Faassen de Heer, de byzantijnse koepel geheel rechts is de voorzijde van de oude R.K. Kerk van de H. Antonius Abt te Scheveningen in de Keizerstraat. 25 juni 1834 was de kerk ingewijd. Opvallend is, dat zowel het tuinhuis van dominee Faassen De Heer als Nieuw Soetenburgh zonneschermen hebben. Links bij het strand is de armenbrug te zien. (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Johann Ludwig Bleuler werd als zoon van de beroemde Zwitserse landschapschilder van zijn tijd, Johann Heinrich Bleuler geboren. Hij was de jongere broer van de schilder Johann Heinrich Bleuler. In de kunstuitgeverij van zijn vader, kreeg hij een grondige opleiding en kunstzinnige vorming als schilder en tekenaar. In de jaren 1817-1818 Bleuler reizen naar het Rijndal en maakte zijn eerste landschapstudies en nam in 1819 aan een tentoonstelling in Zürich deel. In hetzelfde jaar ging hij op studie- en handelsreis naar Brussel en Amsterdam. Vermoedelijk heeft hij tijdens die reis ook een uitspapje naar Scheveningen gemaakt. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Johann Ludwig Bleuler op Wikipedia
Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer van Johann Ludwig Bleuler
Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer van Sigismond Himely