George Johannes Hoffmann (1833-1873)
Vissersschepen voor de kust bij Scheveningen. De vijf mannen roeien naar de pink om een lijn over te gooien, waarmee de pink veilig op het strand kan worden getrokken. In de verte de Oude Kerk van Scheveningen en de bebouwing op de kop van de Keizerstraat. (Coll. Venduehuis, Den Haag)
 
Over de Haagse kunstenaar George Johannes Hoffmann is slechts weinig bekend. Hij woonde en werkte in Den Haag en was als leerling werkzaam op het atelier van de gerenommeerde marineschilder Louis Meijer. Naar verluid voltooide Hoffmann de schilderijen van zijn leermeester toen deze op leeftijd was. Hij wist echter het niveau van de geprezen Meijer niet te evenaren, zoals ook het hier getoonde schilderij met het havenhoofd, het zeilschip en de roeiboot laat zien. Vanwege zijn vroegtijdige dood was zijn carrière van relatief korte duur.
Hoffmann exposeerde zijn eigen oeuvre, bestaande uit strandgezichten en marines, vrijwel uitsluitend op de Amsterdamse en Haagse Tentoonstellingen van Levende Meesters in de jaren vijftig en zestig. Ook bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae behoorde hij twee maal, in 1856 en 1871, tot de deelnemende kunstenaars. Beide keren betrof het een expositie ten behoeve van het Weduwen- en Wezenfonds.
 
Bronnen:
Georges Johannes Hoffmann
Vissersschepen voor de kust bij Scheveningen, 1855