Louis Gabriel Eugène Isabey (1803-1886)
Seigneurs sur la plage de Scheveningue, 1860. In de verte zijn de contouren geschilderd van een kerktoren en het lijkt erop dat aan de kust twee molens staan. op het strand staat een rijtuig met witte paarden ervoor en op de voorgrond kijkt een gezelschap zeer modieus geklede rijke burgers naar de gevangen vis op het strand. In de branding liggen een aantal schepen. (Coll. Louvre Museum, Parijs)

De vraag is of Isabey ooit in Scheveningen is geweest of dat hij zich heeft laten inspireren door schilderijen van 17e eeuwse Hollandse meesters die in het Louvre hingen toen hij er werkte. Het schilderij rechts, van Adriaen van de Velde, hangt in het Louvre. Waarschijnlijk zit in de koets de jonge Prins Willem III van Oranje. Voor de partij vissen op de voorgrond heeft Isabey mogelijk inspiratie opgedaan bij de Hollandse vissenschilder Marcus Ormea (1578-1636)

Eugène Louis Gabriel Isabey was een Franse schilder, lihograaf en aquarellist, geboren in Parijs op 22 juli 1803 als zoon van de beroemde Jean-Baptiste Isabey (1767-1855). Eugène Isabey studeerde en werkte in het Louvre Museum. In het begin van zijn loopbaan schilderde hij voornamelijk aquarellen van landschappen. In 1820 reisde hij naar Normandië en schilderde landschappen en zeegezichten.
In 1830 reisde hij al illustrator mee met de Franse Expeditie naar Algerije. De schilderijen van de expeditie verkochten slecht en dat moedigde hem aan om om te schakelen op verhalende en historische schilderijen in Romatische stijl. Hij was uitverkoren om een van de hofschilders van Louis-Philippe te worden. In zijn Parijse atelier schilderde hij met leerlingen zoals Eugène Boudin, Johan Barthold Jongkind of en Jean-Baptiste Henri Durand-Brager en raakte bevriend met Horace Vernet.
Het oeuvre van Eugène Isabey heeft grote invloed gehad op Nederlandse kunstenaars zoals Johan Barthold Jongkind en Wijnand Nuyen. Eugène-Louis-Gabriel Isabey was schilder, lithograaf en aquarelist. Hij werd geboren in 1804 als zoon van de beroemde schilder Jean-Baptiste Isabey (1767-1855) bijgenaamd 'le peintre des rois'. Isabey was een genreschilder die ook landschappen en zeezichten schilderde. Onder zijn bekendste werken bevinden zich ondermeer
'L'Embarquement de Ruyter et William de Witt' en zijn 'Tentation de St Antoine'. Zijn aquarellen neigen naar het impressionisme.
 
Bronnen:
Seigneurs sur la plage de Scheveningue
Carriage on the Beach at Scheveningen, 1660