Jozef Israëls (1824-1911)
Vissers dragen verdronken man, 1861. Het schilderij hangt in de National Gallery in London. (Coll. The National Gallery, London, UK)
Er bestaan nog twee versies van het schilderij. De tweede hangt in het Saint Louis Art Museum in Saint Louis in Missouri de V.S.
De derde versie is kleiner dan de twee andere en werd in 2004 door Christies verkocht.
 
Jozef Israëls was leerling van Akademie 'Minerva' te Groningen en Rijksakademie te Amsterdam. Heeft in Parijs gewerkt en in het Louvre gestudeerd. Schilderde aanvankelijk historiestukken, na 1854 hoofdzakelijk taferelen uit het vissersleven, ook landschappen, figuurstukken en portretten. Signeerde meestal Jozef Israëls. Gaf les aan o.a. D.A.C. Artz en B.J. Blommers. Het leven van de vissers op het strand van Scheveningen en Katwijk was een geliefd onderwerp voor de schilders van de Haagse School. Jozef Israëls was een van de eersten die het uitbeeldde, al spoedig gevolgd door H.W. Mesdag, Jacob Maris en Bernard Blommers. Onder invloed van het werk van de Franse schilder Jean François Millet besteedde Israels in zijn werk aandacht aan de barre levensomstandigheden van deze bevolkingsgroep, die dag in dag uit moest ploeteren voor zijn bestaan. Met een schilderij als 'De verdronken visser' verwierf hij al in 1861 grote bekendheid. (Bron: Simonis&Buunk, Ede)
 
Bronnen:
Vissers dragen verdronken man, 1861
The Shipwreck
De Schipbreukeling: shipwrecked