Frederik Hendrik Kaemmerer (1839-1902)
Strand van Scheveningen met een elegant gekleed gezelschap. Op de duinen staan de witte gebouwen van het Stedelijk Badhuis, met rechts Hotel Garni en daarnaast het Paviljoen Von Wied. (Coll. Artnet.com)

Rechts:
Joseph Bles (1825-1875) schilderde de elegante dames en heren op het strand van Scheveningen en putte inspiratie uit het schilderij hieronder van Frederik Hendrik Kaemmerer (1839-1902) of misschien was het omgekeerd. (Publicatie Muzee Scheveningen)
 
 
Uitbundig geklede vrouwen en mannen op het strand van Scheveningen, waarschijnlijk in de jaren 70 van de 19e eeuw. (Coll. Artnet.com)
 
Frederik Hendrik Kaemmerer werd in 1839 in Den Haag geboren en was leerling van S.L. Verveer; woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Parijs. Hij specialiseerde zich in het schilderen van landschappen, later van genrestukken in een Franse, 18de eeuwse 'setting'. Vooral zijn elegante dames hadden veel succes. Tijdgenoten idealiseerden de 18de eeuw als een periode van luxe, elegantie en hoffelijkheid. Musea: o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo. (Bron: Simonis&Buunk, Ede)
 
Bronnen:
Strand van Scheveningen
Gezicht op het strand van Scheveningen, ca. 1877
Schilderen en wonen op Scheveningen in de Belle Époque, Tiny de Liefde - van Brakel, Muzee Scheveningen, 2008