Charles Henri Joseph Leickert (1816-1907) De Jacob Pronkstraat geschilderd in 1850.
Links en rechts de Torenstraat, de huidige Jacob Pronkstraat gezien naar de Oude Kerk. De schilderijen geven een geromantiseerd beeld van de Torenstraat met op de achtergrond de Oude Kerk aan de Keizerstraat. De kerk heeft links nog een zijbeuk, die op afbeeldingen na ca. 1750 niet meer voorkomt. Links: (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief) en recht: (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
Waarschijnlijk heeft Leickert zich laten inspireren door oude prenten van de Oude Kerk. Links de Oude Kerk van Scheveningen gezien vanuit het zuiden, ca 1715 van Abraham Rademaker (1676 - 1735) met het Angelustorentje en de zijbeuk. Rechts de kop van de Keizerstraat in 1755, met rechts de Oude Kerk zonder Angelustorentje en zonder zijbeuk. Ets van Iven Besoet (1720-1769). Tussen 1730 en 1750 moet een grote restauratie hebben plaatsgevonden, waarbij enkele specifieke kenmerken van deze oorspronkelijke Rooms-Katholieke kerk zijn verwijderd. Link: (Coll. The Fitzwilliam Museum, Cambridge, UK) en rechts: (Coll. Beeldbank Haags Gemeentearchief)
 
Charles Leickert werkte en woonde in Amsterdam, Den Haag, Mainz en tijdelijk in Brussel. Vanaf 1841 tot 1848 werkte en leefde Leickert in Den Haag. Hij leerde tekenen bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en schilderen van Bartholomeus Johannes van Hove, Wijnand Nuyen en Andreas Schelfhout. Beïnvloed door zijn laatste leermeester schilderde hij landschappen en stads- en strandgezichten, bij voorkeur in de winter. De werken van Charles Leickert zijn vooral bekend vanwege hun mooie lichtinval en uitgewerkte details. In 1856 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie te Amsterdam. Werk van hem hangt o.a. in het Rijksmuseum in Amsterdam, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Boijmans-van Beuningen in Rotterdam. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Torenstraat met zijbeuk aan Oude Kerk
Torenstraat zonder aan Oude Kerk
A view of the Church at Scheveningen (Zuidkant)
Haags Gemeentearchief