Wijnandus Johannes Josephus 'Wijnand' Nuyen (1813-1839)
Vissersschepen op het strand met vissers en vrouwen die de vangst sorteren. Rechts de verzamelde vrouwen met manden, in het midden een man met een jongen te paard, links de vissersschepen op het strand. Rechts in de verte bovenop de duin staat een vuurtoren, 1835. (Coll. Rijksmuseum Amsterdam)
 
Vuurtoren van Scheveningen
De oude vuurbaak met een olielamp was geplaatst in 1807 was 23 meter hoog. Op last van de Marine was boven op de vuurbaak een grote 'lamptaren' geplaatst, waarin een lamp werd gevoed met olie. Het kolenvuur had afgedaan en was vervangen door olielicht.
Links een tekening van A.W.H. Nolthenius de Man en rechts van een onbekende kunstenaar.
Wijnand Nuyen was een leerling van Andreas Schelfhout. Ontwikkelde in zijn korte leven - hij werd 26 jaar- een heftig romantische visie op de weergave van het landschap en gaf daarmee een nieuwe impuls aan de Nederlandse landschapsschilderkunst. Nieuw voor die tijd was zijn frisse kleurgebruik en de levendige stoffage van zijn schilderijen. Hij schilderde vooral landschappen, stads- en watergezichten. Gaf les en raadgevingen aan J. Bosboom, C.H.J. Leickert en C. Rochussen. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Wijnandus Johannes Josephus 'Wijnand' Nuyen
Vissersschepen op het strand met vissers en vrouwen die de vangst sorteren