George Clarkson Stanfield ofwel Clarkson Frederick Stanfield (1793-1867)
Het moet een zware storm zijn geweest, die Stanfield op het strand van Scheveningen heeft meegemaakt. Bij stormen werden meestal de hoge galven, donkere luchten en schepen in nood geschilderd. Stanfield heeft de storm op het strand in beeld gebracht, waarbij het opstuivende zand de bomschuiten, mensen en paarden tormenteerde. (Coll. Sothebys.com)
De gezichten beschermd door hoofddoeken en leunend tegen de wind proberen de vissersmannen, vrouwen en kinderen vooruit te komen. De visnetten hangen hoog in de masten. De lucht is niet donker, maar lichtbruin van het overal aanwezige zand.
 
George Clarkson Stanfield werd geboren in het Engelse Sunderland ald de zoon van James Field Stanfield (1749-1824) een in Ierland geboren auteur, acteur en vroegere zeeman. George Clarkson was vernoemd naar Thomas Clarkson, actievoerder tegen de slavernij, die zijn vader kende. Stanfield erfde zijn artistieke talent van zijn moeder, die een kunstenaar moet zijn geweest, maar stierf in 1801. Hij specialiseerde zich in het schilderen en aquarelleren van schepen, strand- en rivierscènes en bezocht regelmatig Italë, Frankrijk en Nederland en schilderede veel Venitiaanse taferelen in de jaren 30 van de 19e eeuw en Nederlandse taferelen in de jaren 40. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Hotel Zeerust
George Clarkson Stanfield op Wikipedia
Storm op het strand van Scheveningen