Petrus Gerardus Vertin (1819-1893)
Op de achterkant van dit dorpsgezicht staat "Rheynsburg" Het is mogelijk, dat het dorpsgezicht het Rijnsburg bij Katwijk is in 1893, maar de kerk is de Oude Kerk van Scheveningen. De Hervormde Kerk van Rijnsburg had in 1855 en ook nog in 1961 een toren, die lijkt op die van de Oude Kerk van Scheveningen. Een zeshoekig bovenstuk met een omheining en daaronder de vierkante toren met galmgaten. Maar de Oude Kerk van Scheveningen heeft een karakteristiek middenschip en een iets hoger achterschip. De Hervormde Kerk had één achterschip en een zijbeuk. Het is mogelijk, dat Vertin het dorpsgezicht van Rijnsburg heeft samengevoegd met de Oude Kerk van Scheveningen of het is misschien toch een Schevenings dorpsgezicht. (Bron: Wikimedia.org)
 
In 1871 schilderde Vertin het dorpsgezicht zonder kerk en ook zonder de aanbouw en de houten schutting bij het huis links. De man loopt met een mand op de rug naar het dorp toe, twerijl de vrouw met de man op het hoofd naa de kijker toekomt. In een onbekend jaar lijkt het huis links te zijn verbouwd en staat er een schutting aan de zijkant.. Op het gras bij de paal zitten nog steeds twee meisjes. De man in het midden komt nu naar de kijker toe, twerwijl de vrouw met de mand op het hoofd het dorp inloopt. Op schilderij hierboven is achter het huis rechts een aanbouw gebouwd. Op het gras zitten nu twee vrouwen en een meisje. De straat is veel drukker geworden. Op het schilderij uit 1871 staan 6 figuren, terwijl op het schilderij uit 1893 16 figuren zijn geschilderd. Het karrespoor is op de drie schilderijen hetzelfde gebleven. Links en rechts (Coll. Simonis&Buunk, Ede)
 
Petrus Gerardus Vertin woonde en werkte vooral in Den Haag. Hij schilderde stadsgezichten en straatjes in zomer en winter. Soms is zijn werk topografisch, maar meestal schilderde hij fantasie-gezichten. Vooral in zijn straatjes bij winter besteedde hij veel aandacht aan de weerkaatsing van het licht op de besneeuwde daken, kozijnen en stoepen. C. Rochussen en S.L. Verveer schilderden de stoffage op enkele van zijn stadsgezichten. Musea: o.a. Centraal Museum in Utrecht en het Haags Gemeentemuseum. (Bron: Simonis&Buunk, Ede)
 
Bronnen:
1893 Dorpsgezicht "Reynsburg
Dorpsweg zonder kerk, 1871
Dorpsweg zonder kerk