Cassandra van Veen, (geb. 1964)
"Wervelende aankondiging van de lente", 2004. (Coll. Cassandravanveen.nl).
Felle gure noordoosten wind. Wolkenvelden met af en toe het doorbreken van de zon. Een kaal en schraal verre verte strand in lever kleuren----echt winters! Toch, de zware schaduw die zich in één lengte over duin, strand en zand schoof en daarna weer plaatsmaakte voor de felle zon, verried niet alleen de wervelende wolken massaís maar ook de hoek waarin de zon nu staat;de voorbode van de lente. Het uittreksel van de dag is wervelend in de lucht met een kleurweerspiegeling in de zee.
Zowel het oplichten als de donkere schaduw erin gehad maar uiteindelijk naar het midden toegeschilderd. (wolken-voor-de-zon) Hou erg van dat roze rood met diep rood, in combinatie met het natte grijze leverachtige zand en het blauw van de lucht. Er ontstaat echt kleur vanuit de grijzen. Eigenlijk heel klassiek.
 
Cassandra van Veen schildert, tekent en aquarelleert stillevens, landschappen en portretten. De verschillende genres worden benaderd vanuit een poëtische logica, met een hartstochtelijke beleving van de natuur, zonder daarbij de schilderkunstige uitgangspunten zoals compositie, ritme, vorm en kleur uit het oog te verliezen. Ze hoedt zich voor te grote overdrijving of deformatie van de vorm, maar Cassandra zoekt wel degelijk naar gewaagdheid, gelaagdheid en het wezenlijke van haar onderwerp, gevoed vanuit de grote Hollandse- en Vlaamse schilderstraditie. Cassandra van Veen woont en werkt op Scheveningen. Al haar schilderijen (behalve de stillevens, de portretten en de schilderijen van Zwitserland) zijn op locatie op Scheveningen geschilderd; aan de zee of in de duinen. Zij benoemt dat niet als zodanig omdat het haar ook om het universele gaat in het schilderen van de zee en haar omgeving.
 
Bronnen:
Cassandra van Veen
Wervelende aankondiging