Cassandra van Veen, (geb. 1964)
Links "Rafelende omhoogluchten, fikse wind, en opalen zee", 2005. (Coll. Cassandravanveen.nl).
De wind formeerde enorme omhoogluchten tegen een blauwe achtergrond, en met dezelfde vaart rafelde zij ze weer uit elkaar. Neem daarbij 't voortdurend wisselend licht en de chaos was compleetÖ
Het waaide zo hard dat ik board en ezel moest vast houden (niet erg bevorderlijk voor het ruimte gevoel).
Lijf en hoofd soezend en suizend van het klapperende lawaai. Op het atelier was het ineens denderend stil.
Zoals de luchten zich vormden heb ik geschilderd; continue overal doorlangs en overheen, toevoegen, en wegschilderen, met alle risico's van dien. Toch uiteindelijk 'n uittreksel van de dag aan de, ozo, groengele zee.
 
Rechts "Opgenomen in windkracht 7", 2007
Een zodanig harde wind dat ik moest gaan zitten. Tussen de duinen door loerend naar de zee en de lucht.
't Zwerk manifesteerde zich weer in een wonderbaarlijke constructie.
De zee er zeer sterk van binnenuit grommend blauwgeel onder. Het duin voorin in eenvoud teruggewaaid, opende de doorgang naar de ruimte van het zandstrand.
 
Cassandra van Veen schildert, tekent en aquarelleert stillevens, landschappen en portretten. De verschillende genres worden benaderd vanuit een poëtische logica, met een hartstochtelijke beleving van de natuur, zonder daarbij de schilderkunstige uitgangspunten zoals compositie, ritme, vorm en kleur uit het oog te verliezen. Ze hoedt zich voor te grote overdrijving of deformatie van de vorm, maar Cassandra zoekt wel degelijk naar gewaagdheid, gelaagdheid en het wezenlijke van haar onderwerp, gevoed vanuit de grote Hollandse- en Vlaamse schilderstraditie. Cassandra van Veen woont en werkt op Scheveningen. Al haar schilderijen (behalve de stillevens, de portretten en de schilderijen van Zwitserland) zijn op locatie op Scheveningen geschilderd; aan de zee of in de duinen. Zij benoemt dat niet als zodanig omdat het haar ook om het universele gaat in het schilderen van de zee en haar omgeving.
 
Bronnen:
Cassandra van Veen
Rafelende omhoogluchten
Opgenomen in windkracht 7