Cassandra van Veen, (geb. 1964)
"Winters opaal in noorderlicht", 2007. (Coll. Cassandravanveen.nl).
Zware luchtvorming voor een licht wolkendek langs, waardoor ruimte en verte ontstaat. De kleur van de zee, strand en lucht direct met elkaar verbonden. Winters opaal in dreigend noorderlicht.
(daarna wisselde het licht- in een egaal bewolkte lucht- voortdurend van intensie; groots, zacht en meeslepend, met dreigende grijzen diep van binnenuit in schrale schoonheid van de winter. Interessant: Hoe benader je schilderkunstig een dergelijk eindeloos-subtiel-van-kleur-verschuivend vlak?)
 
Cassandra van Veen schildert, tekent en aquarelleert stillevens, landschappen en portretten. De verschillende genres worden benaderd vanuit een poëtische logica, met een hartstochtelijke beleving van de natuur, zonder daarbij de schilderkunstige uitgangspunten zoals compositie, ritme, vorm en kleur uit het oog te verliezen. Ze hoedt zich voor te grote overdrijving of deformatie van de vorm, maar Cassandra zoekt wel degelijk naar gewaagdheid, gelaagdheid en het wezenlijke van haar onderwerp, gevoed vanuit de grote Hollandse- en Vlaamse schilderstraditie. Cassandra van Veen woont en werkt op Scheveningen. Al haar schilderijen (behalve de stillevens, de portretten en de schilderijen van Zwitserland) zijn op locatie op Scheveningen geschilderd; aan de zee of in de duinen. Zij benoemt dat niet als zodanig omdat het haar ook om het universele gaat in het schilderen van de zee en haar omgeving.
 
Bronnen:
Cassandra van Veen
Winters opaal