Startpagina
Boeken over Scheveningen
Scheveningen toen en nu
1945: puinruimen
Gesloopt na 1945
Hotel Dolfijn
Oranje Hotel
Palace Hotel
Palais de Danse
Paviljoen Theater
Grand Hotel
Hotel Château de la Mer
Seinpost complex
Savoy Hotel
Restaurant Lido
Hotel Rauch
Hotel Zeerust
Zeekant 30-34
Station Kurhaus Scheveningen
Gevers Deynootplein 42-56
Bowling Nederland
Circusgebouw
Hotel Alteburg
Hotel des Galeries
Gevers Deynootweg 77-91
Le Chalet
Hotel Jeanette
Hotel Americain
Hotel Pension de Greef
Gevers Deynootstraat etc.
Hotel Pension Central
(Ver)Nieuwbouw na 1945
Hotels
Carlton Beach Hotel
Europa Hotel
Kurhaus Hotel
Hotel Ibis
Badhotel
Appartementen
Zeekant-Gevers Deynootweg
Oranjeflats
Palaceappartementen
Kurhausappartementen
Grand Hotel Complex
Scheveningse Duyn
Zeekant 68-76
Mesdagduyn
Résidentie Seinpost
Résidence Savoy
Zeekant 37
Nieuw Soetenburgh
Residentie Zeerust
Bella Mare
Seinpostduin
Helena aan Zee
Gevers Deynootweg 126-130
Appartementen Leonardo da Vinci
Appartementen Zwolsestraat
Vermaak en winkelen
Circustheater
Holland Casino
Pathé Bioscoop
Palacepromenade
Dolfijn Bowling Scheveningen
Gevers Deynootplein
De Pier
Golfslagbad
Sea Life
Vitalizee
Boulevard
Strand
Strandattracties
Strandpaviljoens
Kantoren
North Sea Building
Sea View Office
Politiebureau
Parkeergarages
Parkeergarage N-Parklaan
Parkeergarage Zwolsestraat
Algemeen
Paviljoen Von Wied
De Badhuisweg
Zeewering na 1945
Strandmuur van boulevard
Kazemat in strandmuur
Vergeten bunkergangen
Bunkers Schuitenweg
Het kanon van Scheveningen
Kapers voor de kust
Kalhuis en Armenbrug
Vuurtoren Scheveningen
Scheveningse haven
Café Bellevue
Links
Contact
   

De Koepel van ds. Faassen de Heer, Café Bellevue en Zeekant 53-58
 
Dit panorama van het oude dorp Scheveningen is gedateerd 1825-1850. Bartholomeus Johannes van Hove (1790-1880) schilderde de koepel van dominee Faassen de Heer op het duin vanuit het noorden. Het is misschien wel de oudste afbeelding van de koepel. (Klik voor een grotere afbeelding op het schilderij)
Deze gouache van de Zwitser Johann Ludwig Bleuler staat bekend als: "Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer" De datering is niet bekend. Bleuler tekende de kop van de Keizerstraat met links het Heerenlogement en onderaan het duin staat het zomerhuis Nieuw Soetenburgh. Op het duin staat de koepel van het tuinhuis van dominee Faassen De Heer, die van 1798 tot 1835 predikant was te Scheveningen. Waarschijnlijk moet het donkerbruin gekleurde gebouwtje met de paal ervoor de Seinpost voorstellen. Op het duin heeft Bleuler het Paviljoen Von Wied getekend, dat in 1827 was gebouwd.
Twee dames op een duin ten zuiden van de Keizerstraat, 1855. Ets van Hendrik Wilhelmus Last (1817-1873). Op het duin staat de koepel van het tuinhuis van dominee Faassen De Heer, die van 1798 tot 1835 predikant was te Scheveningen.
De koepel van Faassen de Heer werd gebouwd in 1835. Vanaf 1857 was het in gebruik als het Café Bellevue en in 1889 werd de koepel afgebroken. Op de koepel was afgebeeld dat de gasten bier, koffij en thee konden nuttigen, zoals te zien is op dit detail van bovenstaande ets van Johannes Poppel naar W.J. Cooke.
De koepel van dominee Faassen de Heer, die vanaf 1857 in gebruik was als Café Bellevue, getekend door Sientje van Houten, echtgenote van Hendrik Willem Mesdag in 1875.
Scheveningen. Kleurensteendruk van Carl Wilhelm Mieling. Amsterdam, J.H. van der Beek, 1863. Fraai gezicht over het dorp vanaf de duinen uit het noorden met rechts in het verschiet de Noordzee en een vissersboot met enkele wandelaars en een hond. Links de Wassenaarsestraat. Rechts de koepel van dominee Faassen-De Heer, die in 1857 Café Bellevue was geworden.
Café 'Bellevue' (voorheen de koepel van Ds. Faassen de Heer) gelegen op het duin tussen Seinpostduin en Oude Kerk, ca. 1870
Perspectieffoto Scheveningen-dorp, gezien vanaf de Havenstraat (later Havenkade) bij het Kanaal en de Badhuiskade, naar de achterzijde van de Wassenaarsestraat (m.) en achterzijde Kerkstraat (uiterst links). In het midden op het duin de koepel van Ds. Faassen de Heer (Bellevue); rechts daarvan het Seinpostduin; het gotische huisje (rechts) is een opslagplaats van de vrijwillige brandweer, 1870
Café 'Bellevue' (voorheen de koepel van Ds. Faassen de Heer) gelegen op het duin tussen Seinpostduin en Oude Kerk, 1880
Een foto café Bellevue, die Hendrik Willem Mesdag in 1880 gebruikte bij de opzet van zijn Panorama van Scheveningen. De foto dateert waarschijnlijk ca. 1876.
Detail uit het Panorama van Mesdag, dat Hendrik Willem Mesdag in 1880 schilderde. Op de foto hierboven zijn het dijklichaam en de klinkerweg die in 1877 werd gelegd, niet te zien. Op de foto is wel de ijzeren vuurtoren te zien, die in 1875 werd gebouwd.
In 1882 tekende Jan Pieter Holswilder Café Bellevue in de buurt van de toekomstige lokatie van Seinpost. Op de tekening staan de kavels voor hotels en villa's aangegeven. In 1899 werd Bellevue afgebroken en op die plek werden villa's gebouwd.
In 1983 tekende Wim Bettenhausen villa's aan de Zeekant. Links zijn Seinpost 1 te zien en Zeekant 58, ofwel Villa Casa Maria, de villa met het torentje. Misschien symboliseert het torentje de vroegere Koepel van dominee Faassen de Heer, die waarschijnlijk op de lokatie Zeekant 53-57 heeft gestaan, ofwel op de plek van het blok villa's rechts.
Op deze streetview van Google zijn de villa links op de hoek, Seinpost 1 en Zeekant 58 ofwel Villa Casa Maria te zien. Het blok villa's rechts, ofwel Zeekant 35-57 is waarschijnlijk de lokatie geweest van de Koepel van Faassen de Heer van 1835 tot 1857 en daarna tot 1899 van Café Bellevue.
 
Foto's en tekeningen: Gemeentearchief Den Haag.

Vue de Scheveningen, vers le bains de Mer van Johann Ludwig Bleuler
Foto uit Collectie Panorama Mesdag
Detailvan het Panorama Mesdag

De data bij de foto's en in de tekst zijn in het algemeen verzameld aan de hand informatie bij foto's in het Gemeente Archief en voor zover deze verder te vinden zijn op internet.
Mocht u nog aanvullingen of wijzigingen willen adviseren stuur dan een mailtje naar: