Anthony Van Dyck (1599-1641) en Gerard Honthorst (1590-1656). Huwelijks portret van Willem II en Mary Stuart en Portret van Willem II, prins van Oranje, met zijn echtgenote Maria Stuart.
Links de latere stadhouder Willem II, prins van Oranje (1626-1650), en zijn bruid prinses Maria Stuart (1631-1660), dochter van Karel I van Engeland
Portretten van de latere stadhouder Willem II, prins van Oranje, en zijn bruid prinses Maria Stuart, dochter van Karel I van Engeland. Staande, ten voeten uit, hand in hand voor een zuil. Vervaardigd ter gelegenheid van het huwelijk op 12 mei 1641 volgens de Gregoriaanse kalender. Eind april 1641 arriveerde prins Willem met een omvangrijk gezelschap in Londen. Het huwelijk werd ruim twee weken later in de kapel van Whitehall Palace voltrokken volgens de Anglicaanse ritus. De veertienjarige bruidegom was gekleed in een roodfluwelen pak en zijn negenjarige bruid droeg een traditioneel zilverkleurige bruidsjapon, waarvan de sleep door zestien hofdames werd gedragen.
Rechts Portret van Willem II, prins van Oranje, met zijn echtgenote Maria Stuart. Beiden zijn ten voeten uit voorgesteld, staande op een balkon. De prins in wapenrusting met commandostaf in de rechterhand. In het gordijn linksboven spelen vier putti, twee met de helm van de prins, één strooit met bloemen. (Coll. Rijksmuseum, Amsterdam).
 
Anthony van Dyck (Antwerpen, 22 maart 1599 ñ Londen, 9 december 1641) was een Vlaamse barokschilder uit de Antwerpse School. Zijn voornaam wordt ook als Anthonis, Antonio, Anthonie, Anton of Antoon vermeld. Van Dyck werd geboren in Antwerpen en werd in 1615 een onafhankelijk kunstschilder. In zijn jongere jaren was hij één van de favoriete leerknapen van Peter Paul Rubens, naast Jacob Jordaens en nog enkele anderen. Hij ging in 1620 voor het eerst naar Engeland, verbleef er vier maanden, maar werd toen nog niet voorgesteld aan koning Jacobus I van Engeland en keerde nadien terug naar Vlaanderen. In 1621 ging hij naar Italië waar hij zes jaar verbleef, en er de Italiaanse meesters bestudeerde. Deze studie gaf hem de basis voor zijn succesvolle carrière als portretschilder. (Bron: Wikipedia.org)
 
Gerard Hermansz. van Honthorst (Utrecht, 4 november 1592 - aldaar, 27 april 1656) was een Nederlands schilder, een van de meest begaafde volgelingen van Caravaggio. Hij wordt gerekend tot de Utrechtse caravaggisten. Hij was een van de weinige schilders met een internationale faam. Zijn grote voorbeeld was Antoon van Dyck. Gerard van Honthorst was de zoon van een decoratieschilder, en kreeg zijn opleiding van zijn vader en van Abraham Bloemaert. Hij reisde vervolgens naar Italië, waar hij vanaf 1616 vermeld wordt in Venetië, Florence en Rome. Gerard van Honthorst kwam in contact met Guido Reni. Samen oogstten zij veel succes met hun werk en vonden een belangrijke beschermheer in de persoon van Vincenzo Giustiniani en zijn broer Benedetto. Zij woonden een tijd lang in hun paleis en konden zodoende de weergaloze kunstcollectie, waaronder veel werken van Caravaggio, bestuderen. Honthorst kreeg ook opdrachten van kardinaal Scipione Borghese, die hem het hoofdaltaar van de S. Paolo in Rome liet decoreren en van kardinaal Barberini, de latere paus Urbanus VIII. Honthorst ontmoette in de artiestenwijk de schilders Paul Bril en ene Colijn, die samen met hem in 1620 naar Utrecht terugkeerde. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Prins Willem II van Oranje Nassau op WikipediaV
Prins Willem II op Huis van Oranje
Huwelijks portret van Willem II en Mary Stuart
Dubbelportret van Willem II en Mary Stuart
Anthony van Dyck op Wikipedia
Gerard Honthorst op Wikipedia