Jan Brueghel de Jonge (1601-1678) Halteplaats bij rivier
In de verte komt een huifkar aangereden. Een huifkar is links in de stal gezet en op de voorgrond stappen voorname dames met hulp van de voerman in de huifkar. De voerman houd galant de hoed van de dame in zijn hand. Een knecht spant het derde paard voor de huifkar. Bij de boom probeert een man op zijn paard te stijgen. Voor de herberg staat een groepje boeren en boerinnen te praten. Rechts drijft een boer zijn koeien naar huis. Dit werk wordt op internet toegeschreven als een werk van Jan Brueghel de Jongere, maar kan ook een schilderij van zijn vader zijn.
 
 
Jan Brueghel de Jonge (1601 - 1678) was een Zuid-Nederlandse kunstschilder uit de barokperiode, een zoon van Jan Brueghel de Oude. Hij ontving zijn opleiding van zijn vader. Na diens dood maakte hij een reis naar Italië, waarna hij de werkplaats in Antwerpen overnam. In 1630 werd hij deken van het Sint-Lucasgilde.
Jan Brueghel de Jonge volgde de stijl van zijn vader zijn leven lang na in zijn schilderijen. Net als zijn broer Ambrosius Brueghel en andere fijnschilders schilderde hij landschappen, allegorische taferelen en andere zeer nauwgezet en verfijnd geschilderde werken. Jan Brueghel kopieerde ook werken van zijn vader en verkocht ze onder diens naam. Zijn werken zijn echter van iets mindere kwaliteit dan die van zijn vader. Hij schilderde ook de achtergrond in werken van anderen, zoals Hendrick van Balen. Jan van Kessel was zijn leerling.
 
Bronnen:
Jan Brueghel de Jonge op Wikipedia
Halteplaats bij rivier