Pieter Pietersz de Molijn (1595-1661) Landschap met huifkarren, 1655
De tekening wordt genoemd: Augustus, landschap met huifkarren. Rechts staat het graan nog overeind. De eigenaar is laat met de oogst. Op de voorgrond rusten twee mannen uit. Naast hen ligt een bruggetje over een greppel. Pieter de Molijn tekende een wijds open, heuvelachtig landschap. Op het zandpad passeren twee huifkarren elkaar. Voor de huifkar staan drie paarden. De zandweg moet erg moeilijk begaanbaar zijn of is een tafereel in Vlaanderen, waar bijna altijd drie paarden voor een huifkar werden gespannen, vanwege de slechte en heuvelachtige wegen.
 
Pieter de Molijn (gedoopt Londen, 6 april 1595Ç begraven Haarlem, 23 maart 1661) was een Nederlands schilder, graveur en tekenaar behorend tot de Hollandse School.
Hij werd gedoopt in de Nederduits-gereformeerde kerk Austin Friars in Londen. Vanaf 1616 was hij lid van het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Hij trouwde met Geertuyt Huygen de Bie. Ergens tussen 1616 en 1627 moet hij in Delft gewoond hebben, want toen hij na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde met de uit Amsterdam afkomstige Geertruyt de Roovere, zegt hij afkomstig te zijn uit Delft. De Molijn was mogelijk een leerling van Esaias van de Velde. Zelf was hij leraar van Gerard ter Borch I, Gerard ter Borch II, Jan Coelenbier, Allart van Everdingen, Christian de Hulst, Anthony Molijn, Jan Nose en Jan Wils. De Molijn was een voor zijn tijd veelzijdig schilder. Hij maakte genrestukken, landschappen, marinestukken, portretten en architectuurstukken.
 
Bronnen:
Pieter de molijn op Wikipedia
Landschap met huifkarren, 1655