Frans de Momper (1603-1660) Dorpsgezicht met dansende boeren.
Het moet een mooie zomeravond zijn geweest. Op de voorgrond wandelt een voornaam echtpaar met hun hond. Rechts van het midden zoent een boerenzoon een meisje. Ernaast staat een jongen die naar hen wijst, terwijl rechts bij de boom een gezelschap ook naar het paartje wijst. Een gezelschap mannen en vrouwen maakt een rondedans om de boom, terwijl op de achtergrond een misdadiger aan de galg hangt te bungelen. Een kraai kijkt toe. Vieren de dorpelingen feest omdat de rover of moordenaar is opgehangen of is er een andere reden om rond de boom te dansen. Een jongen is op de onderste tak van de boom geklommen en het lijkt erop, dat nog iemand heel hoog in de boom zit.
Rechts rijdt een huifkar met drie paarden ervoor, door de dorpstraat. Bij de kar loopt een bedelaar, die om een aalmoes vraagt aan de welgestelden in de huifkar.
 
Frans de Momper was een schilder en tekenaar en een neef van Joos de Momper de Jonge. In 1629 werd hij meester in het Sint Lucasgilde in Antwerpen. Hij vertrok naar de noordelijke Nederlanden en werkte aanvankelijk in Den Haag. In 1647 was hij in Haarlem en in het daaropvolgende jaar in Amsterdam, waar hij trouwde. In 1650 keerde hij terug naar Antwerpen, waar hij veel monochrome landschappen schilderde in de stijl van Jan van Goyen. Frans de Momper schilderde vooral panoramische landschappen, gestoffeerd met gebouwen en personen. Hij schilderde graag winterlandschappen. De stijlkenmerken in deze schilderijen bouwen voort op het succes van Paul Bril en Jan Brueghel de Oude.
 
Bronnen:
Frans de Momper (1603-1660)
Dorpsgezicht met dansende boeren