Pieter Snayers (1592-1629) Het beleg van Oostende in 1601 - 1604
Bij de verplaatsing van legereenheden werd gebruik gemaakt van huifkarren. Rechts wordt een huifkar de heuvel opgetrokken. Links staat een tweewielige huifkar van een marketenster. Het beleg begon op 4 juli 1601. Dankzij de verdediging van Charles van der Noot en generaal Sir Francis Vere hield Oostende drie jaar lang stand, mede doordat de stad vanuit zee kon worden bevoorraad. Tijdens het beleg probeerde het Staatse leger de Spanjaarden af te leiden, door andere steden aan te vallen. Zo werd in 1601 Rijnberk belegerd en het jaar erop Grave. Oostende werd in 1604 veroverd door de Spaanse generaal Ambrogio Spinola. De stad moest uiteindelijk capituleren op 22 september 1604. De prijs aan mensenlevens lag zeer hoog. Tijdens de slijtageslag van dit driejarig beleg verloren de Spaanse belegeraars ongeveer 76.961 man. Aan Staatse kant vielen 77.684 slachtoffers. Bovendien waren er vele tienduizenden zwaargewonden en verminkten. De stad werd volledig verwoest.
Door de val van Oostende verdween het laatste protestantse bolwerk in het zuiden. De protestanten moesten óf vertrekken (meestal naar het nabije Sluis en Aardenburg), óf katholiek worden. Dit bezegelde het vertrek van zo'n 250.000 protestanten naar het noorden, maar ook naar Engeland, Duitsland en overzee. Er bleven nog een paar kleine schuilgemeenten over, onder andere in Rogny, Hodimont en in de Borinage.
 
Pieter Snayers (Antwerpen, 1592 ó Brussel, 1666/1667) was een Vlaamse barokschilder gekend voor zijn weergaven van historische gevechtscènes.
Hij was een leerling van Sebastiaen Vrancx voor hij in 1612 lid werd van de Antwerpse kunstenaarsgilde van Sint-Lucas. Omstreeks 1628 was Snayers een inwoner van Brussel. Aldaar werkte hij voor Isabella van Spanje en nadien als hofschilder voor kardinaal-infant Ferdinand van Oostenrijk en aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Snayers werkte ook een aantal keren samen met Peter Paul Rubens waaronder aan het nooit afgewerkte Leven van Hendrik IV (1628ó30) en de Torre de la Parada series (circa 1637ó1640). Hij schilderde ook portretten van de Brusselse aristocratie evenals landschappen. Snayers' meest gekende leerling was Adam Frans van der Meulen.
 
Bronnen:
Pieter Snayers op Wikipedia
Beleg van Oostende op Wikipedia
Beleg van Oostende
The Great Siege of Ostend, 1601