Maerten Fransz. van der Hulst, (1600-1645) Vertrek van prins Willem II naar Engeland
Maerten Fransz. van der Hulst, (1600-1645) schilderde in 1644 het vertrek van prins Willem II. (Col. Schlossmuseum Schloss Friedenstein)
In april 1641 moest
Maarten Harpertszoon Tromp de veertienjarige Willem II van Oranje-Nassau naar Engeland overvaren voor diens huwelijk met de negenjarige Engelse prinses Maria Henriëtte Stuart. Maar al bij Hoek van Holland sloeg de grote mast van de Aemilia om en kreeg Witte de With de eer om de prins weg te brengen. In januari bracht Witte de With een Nederlands gezantschap naar Engeland dat om de hand van Maria Henriëtte Stuart moest gaan vragen. In april bracht hij Willem II van Oranje voor diens huwelijk naar Engeland. Rechts de Aemalia op een schilderij van Reinier Nooms (1623/1624-1664). (Coll. Royal Museums Greenwich)
In juni bracht Tromp wel de jonge prins terug naar de Republiek. Die zomer en de volgende winter voerde hij twee weinig succesvolle campagnes tegen de Duinkerkers. Toen hij in 1642 de Britse koningin Henriëtta Maria van Frankrijk en prinses Maria Henriëtte moest ophalen om ze via Dover in veiligheid te brengen naar de Republiek, werd Tromp tot zijn verrassing door Karel I van Engeland geridderd. Dat jaar ging de strijd tegen de Duinkerkers verder, zonder veel resultaat. Na een eerste door storm mislukte poging in januari 1643 begeleidde Tromp in maart Prinses Maria de Engelse koningin, samen met een vloot wapens en geld voor de Royalisten, van Scheveningen naar Bridlington; het lukte hem een aanval van de Parlementarische vloot af te schrikken.
 
Over Maerten Fransz. van der Hulst (1600-1645) is heel weinig bekend. Hij woonde in Leiden en werd sterk beïnvloed door Jan van Goyen.
 
Bronnen:
Maerten Fransz. van der Hulst
Prins Willem II van Oranje Nassau op Wikipedia
Prins Willem II op Huis van Oranje
Vertrek van Prins Willem II van het strand van Scheveningen