Jan van Kessel (1626-1679)
Een allegorie van water: een inktvis, een zeehond, een zeeschildpad, palingen, oesters en andere vis en schelpdieren in de duinen van Scheveningen met schepen op de achtergrond. Gesigneerd met: 'I·V·KESSEL.FECIT'. (Coll. Christies.com).
Links de snotolf (Cyclopterus lumpus), soms ook lompvis genoemd, is een straalvinnige vis uit de familie van snotolven (Cyclopteridae), orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes).
Deze lijvige vis heeft spitse beenschilden, die in rijen op de rug en flanken zijn geplaatst. Daardoor lijkt het of hij een knobbelig uiterlijk heeft. De buikvinnen zijn vergroeid tot een soort zuignap, waarmee hij zich kan vasthechten. In de paaitijd nemen de mannetjes een roodachtige kleur aan en de vrouwtjes worden helder-blauwgroen. De vis kan maximaal 61 centimeter lang en 9500 gram zwaar worden. (Bron: Wikipedia.org)
 
Jan van Kessel (Antwerpen, ged. 5 april 1626 - aldaar, 17 april 1679) was een Zuid-Nederlandse schilder van onder meer stillevens. Hij was een zoon van de Antwerpse genre- en portretschilder Hieronymus van Kessel en Paschasia Brueghel, de dochter van Jan Brueghel de Oude.
Van Kessel was een leerling van zijn vader en van zijn oom Jan Brueghel de Jonge en Simon de Vos. Zelf was hij de leermeester van zijn zoon, die ter onderscheid wel bekendstaat als Jan van Kessel (II). Hij schilderde veel dieren (vooral insecten) en bloemen, maar daarnaast ook Bijbelse en mythologische taferelen. Zijn weergave van vogels, bloemen en insecten was uiterst secuur en gedetailleerd. Zijn veelal in klein formaat uitgevoerde werken werden met olieverf aangebracht op hout of koper. In 1645 werd hij lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Jan van Kessel (1626-1679) op Wikipedia
Een allegorie van water
De snotolf