Hendrick de Meijer (ca. 1620 - na 1689)
Een druk strand met een koets getrokken door witte paarden. Rechts op de achtergrond de kerk van Scheveningen en rechts op de voorgrond de schutterij met vaandels. Het schilderij is gedateerd 1649. (Coll. Artnet.com). Misschien is het tafereel op het schilderij een afbeelding van een bezoek van Koning Charles II van Engeland met zijn zus Maria Stuart en zijn zwager prins Willem II van Oranje aan het strand van Scheveningen onder begeleiding van de Schutterij van Den Haag.
 
De Engelse Prins Charles II verbleef van september 1648 tot 10 juni 1649 als balling in Den Haag.
Toen hij in Den Haag hoorde , dat zijn vader Koning Charles I op 30 januari 1649 was onthoofd, riep hij zichzelf uit tot Koning Charles II. Na de aanslag op de gezant van het Engelse Parlement, Dr. Isaac Dorislaus in Den Haag op 12 mei 1649 en zijn overlijden op 30 mei 1649 wilden de Staten van Holland dat Charles II zou vertrekken.
10 juni 1649 vertrok Charles, begeleid door de Prins en Prinses van Oranje, de Koningin van Bohemen, een of twee dochters en anderen. In Delft en Rotterdam werd het koninklijk gezelschap de de bestuurders ontvangen en Charles verbleef enkele dagen in Breda. Hij vertrok vanuit Breda in gezelschap van de Prins van Oranje met 40 manschappen te paard naar Antwerpen, waar de Prins hem moest verlaten, omdat ze op Spaans grondgebied waren. (Bron tekst: Online Book, The King in Exile)
Meer informatie over de ballingschap van Charles II Stuart kunt u vinden onder: Charles II 1649
Hendrick de Meijer (ca. 1620 - na 1689). Hendrick de Meijer was geboren in Rotterdam en stond bekend als schilder van grote landschappen en strand scènes. Hij schilderde Scheveningen vaak met figuren, mannen te paard en boten op het strand.
 
Bronnen:
Strandgezicht van Scheveningen met visverkopers
Een druk strand met een koets getrokken door witte paarden