Isaac van Ostade (1621-1649)
Scène op het strand van Scheveningen. Rechts in de verte steekt een torenspits uit boven de duinen en links daarvan is een vuurbaak te zien. Waarschijnlijk is het een afbeelding van het strand van Scheveningen. Pinken landen op het strand en karren rijden naar het strand en de duinen in. In het midden rijdt een ruiter op en wit paard, dat de aandacht trekt van de kijker. (Coll. Manchester Art Galleries, U.S.A.)
 
Landschap scène met figuren afgebeeld op het strand in Scheveningen, dat is een vissershaven aan de Nederlandse kust, ten westen van Den Haag. De afgebeelde figuren zijn betrokken bij een aantal activiteiten; vissersboten aan de linkerkant brengen hun vangst aan land om met, door paarden getrokken wagens, naar de markt tw worden gebracht. Rechts is een heuveltje met een enkele, eenzaam gebouw bovenop. het strandgezicht combineert figuren, zeegezicht, architectuur en landschap, die een kenmerkende stijl werd voor de kunstenaar. Er is een dramatische bewolkte hemel, die een lange schaduw over de voorgrond van het schilderij werpt, en een groep figuren in de schaduw hult. (Bron tekst: Manchester Art Galleries, U.S.A.)
 
Isaac Jansz. van Ostade (gedoopt Haarlem, 2 juni 1621 -wwww. begraven aldaar, 16 oktober 1649) was een Nederlands schilder en tekenaar behorend tot de Hollandse School.
Hij was een jongere broer en leerling van Adriaen van Ostade en was actief in Haarlem vanaf 1629. In 1643 werd hij toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Van Van Ostade zijn zo'n 100 schilderijen bekend, waaronder voornamelijk genrestukken, landschappen en portretten. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Isaac van Ostade (1621-1649) op Wikipedia
Scène op het strand van Scheveningen