Cornelis Verbeeck (ca. 1590- na 1637)
Het Haags Historisch Museum is in het bezit van dit werk dat mogelijk kan worden toegeschreven aan Cornelis Verbeeck. Op de prentbriefkaart van dit schilderij van het Haags Historisch Museum staat: Onbekende kunstenaar/ Aankomst van de eerste haringjagers te Scheveningen, ca 1618, olieverfpaneel, 33x63 cm /Collectie Haags Historisch Museum /Art Unlimited 1988.
 
Op het schilderij is een versierde pink geschilderd met dansende mensen voor de boot. In de mast hangt een ton en in de boot liggen 3 vaten. Liggende vaten zijn in de 17e eeuw in het algemeen liggende biervaten. Voor het schip met biervaten wordt gedanst op de muziek van de doedelzak- en een vioolspeler op de achtersteven van de pink. Waarschijnlijk is de pink, de oudste geschilderde strandtent op het strand van Scheveningen, waar bezoekers 400 jaar geleden naar toe gingen om een feestje te vieren. Misschien hing het feestje samen met de binnenkomst van de haringjagers. In de toren van de Oude Kerk van Scheveningen hangt een wimpel, hetgeen duidt op een feestelijke dag, maar misschien lag de bierpink ofwel ZUIPSCHUIT*, wel vaker op het strand. Het is een vrolijk tafereeltje. De man op de pink tapt een grote bierpul vol. In de hoek bij het houten hutje, doet iemand zijn behoefte, terwijl rechts op de voorgrond iemand in een ton is gevallen. Achter de man ligt een vismand op het strand. Door het zeil op de pink steekt het hoofd van iemand die teveel heeft gedronken. Op de achtergrond loopt een man met een mand op zijn rug via het Schuitengat naar het dorp. (Klik voor een groter formaat op de afbeelding)
*) Koos Rauws bedacht het woord ZUIPSCHUIT voor de bierpink en misschien komt het woord daar wel vandaan. Mensen gingen op het strand naar een schuit om te zuipen en werden daarna in dronken staat uitgescholden voor zuipschuit.
 
Rechts op het doek zeilt een haringjager naar het strand. En haringjager was een jager/ventjager, vervoerder of koopman die verse vis van de varende vissersschepen op de markt brengt om te verkopen. Haringjager was ook een schip, uitgerust door de gezamenlijke haringreders tot vervanging en onderdrukking van deze vroeger gebruikelijke ventjagerij. Schuin achter de haringjager ligt een schip met gestreken zeilen , dat mogelijk een klein oorlogsschip moet voorstellen. Oorlogsschepen beschermden de vissersvloot tegen kapers en vijandige schepen.
 
Cornelis Verbeeck was een schilder en tekenaar van marines en strandgezichten uit Haarlem. Hij was beïnvloed door Hendrick Cornelisz Vroom. Enkele werken van hem hangen in de National Gallery of Art in Londen. Cornelis was wel familie van Jan Symonsz Torrentius (Verbeeck); ging op 6-12-1609 in ondertrouw met Anna Pietersdr., een lidmaat van de Hervormde kerk. Zij kregen vier kinderen (1 zoon en 3 dochters) Hoewel de zoon ook schilder geworden zou zijn is over diens hoedanigheid verder niets te vinden. Verbeeck was veelvuldig betrokken bij vechtpartijen, vandaar zijn bijnaam Smit (smijten)
Op beide schilderijen van Hendrick Cornelisz. Vroom (1566-1640) met strandgezichten van de kust van Scheveningen uit 1623 en 1630 is de invloed van Cornelisz Vroom op Cornelis Verbeeck te zien. In de verte zijn op beide schilderijen de countouren te zien van oorlogsschepen, die de vissersvloot beschermde. Ook voor de kust van Scheveningen.
 
Bronnen:
Cornelis Verbeeck op Wikipedia
Haags Historisch Museum
Haringjager
Beach scene with a view of Schenaarveningen
A View of the Beach at Scheveningen