Simon Jacobsz. de Vlieger (ca. 1601-1653)
Strand bij Scheveningen, 1640. Een strand op de voorgrond met een nat gedeelte erachter. Het tij is waarschijnlijk vloed. Helemaal links draagt een man een garnalennet over zijn schouder. Een hond in het midden staat bij een anker in het zand en kijkt naar de zee. Verschillende groepjes mensen zitten of staan rechts op het strand. In de verte zijn rechts de daken van huizen en de toren van de 'Oude Kerk' van Scheveningen te zien. Een man op een paard staat met zijn hond bij een vissersboot. (Coll. Wallraf-Richartz Museum, Keulen)
Schilders waren vaak ook uitgevers van prenten. Ets met Engelse tekst in bruine inkt van De Vlieger. (Coll. The Britsh Museum, London)
 
Simon de Vlieger was schilder van zeestukken, strandscènes, landschappen en af en toe een genrestuk of portret. Hij maakte ook tekeningen, waarbij de boslandschappen overheersten. De Vlieger is waarschijnlijk geboren en getogen in Rotterdam en kwam daar met regelmaat weer terug, hoewel hij ook in Amsterdam, Delft en Weesp ingeschreven is geweest. Omstreeks 1630 schilderde hij zijn eerste strandtafereel en vanaf 1650 maakte hij vooral kustgezichten, zeestukken met een kalme zee en bosgezichten. (Bron: Wikipedia.org)
 
Bronnen:
Simon Jacobsz. de Vlieger op Wikipedia
Strand bij Scheveningen
Ets in bruine inkt van Simon de Vlieger