Bernardus Johannes Blommers (1845-1914)
"Ik kom gauw terug" is de titel van dit schilderij. Waarschijnlijk Anna van der Toorn in de rol van moeder, die met de mand vis gaat kopen op het strand van Scheveningen. (Coll. Bonhams.com)
 
.... Tekenend op het Scheveningse strand zag Bernardus Johannes Blommers een pittig visverkoopsterje, dat hij graag wilde schilderen. Anna van der Toorn, voluit Johanna geheten, had daar geen bezwaar tegen. Hij vroeg haar om ook te poseren op zijn atelier in de stad en maakte vervolgens het ene schilderij na het andere met de knappe Anna als inpirerende muze. Blommers was trots op haar en schepte over haar op bij schildersvrienden. Op 20 december 1871 trouwde de 26-jarige Blommers met de 21-jarige Anna van der Toorn. Getuigen bij het huwelijk waren twee vrienden van Blommers, namelijk Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve. .... (Bron tekst: Schilderen en wonen op Scheveningen in de Be;;e Époque, door Tiny de Liefde - van Brakel. Uitgave: Muzee Scheveningen.
 
B.J. Blommers werd in Den Haag geboren en studeerde samen met Willem Maris aan de Haagse Academie. Hij is voornamelijk gewaardeerd voor zijn schilderijen met kinderen of vissersvolk op het strand van Scheveningen of Katwijk. Echter in het begin van zijn carriere schilderde hij ook graag Vissersinterieurs. Blommers ontving vele prijzen zowel in zijn vaderland als in het buitenland en was een van de meest gewaardeerde en bekende schilders uit zijn tijd. In een hoek van zijn atelier had hij een Vissers-interieur ingericht. In 1882 verhuisde hij naar Scheveningen, waar hij een huis bouwde bij het strand. Van toen af specialiseerde hij zich geheel in levendige strand en duinscenes met kinderen en figuren. Bernardus Johannes Blommers was de zoon van een lithograaf. Kunst werd in het ouderlijk huis gewaardeerd, zodat hij in de gelegenheid werd gesteld de Haagse Kunstacademie te bezoeken. Hij kwam daar in contact met Anton Mauve en de gebroeders Maris. Van grote invloed op zijn werk waren de werken van Jozef Israels. Veel werk werd geexporteerd naar de VS en Canada waar hij een grote naam had opgebouwd. Zijn later schilderijen waren vrolijker en lichter dan het normale werk uit de Haagse school . (Bron tekst: Artdumay.nl)
 
Bronnen:
Bernardus Johannes Blommers
Ik kom gauw terug